„Всяка година след 2015 г. виждаме ръст в кредитирането и

...
„Всяка година след 2015 г. виждаме ръст в кредитирането и
Коментари Харесай

Тихомир Тошев: Над 52 млрд. лв. сме спестили в банките

„ Всяка година след 2015 година виждаме растеж в кредитирането и търсенето на заеми. Домакинствата са все по-смели в решенията си да вземат заем “. Това съобщи пред БНР кредитният съветник Тихомир Тошев.

„ Имаме рекордно ниска безработица, растеж на приходите. Това кара семействата да са по-смели и да вземат решение тези проблеми, които могат да решат благодарение на кредитен запас, естествено не за сметка на нарушение на разпоредбите на това финансиране и вдишване на прекалено много риск. Повечето семейства съблюдават правилото – не повече от 40% от приходите им да отиват по погасяване на заеми. Още по-здравословно е, в случай че това е до 30% от приходите. Винаги има хора, които надвишават опциите си, надценяват се, не премислят добре нещата и поемат повече дълг, в сравнение с могат да обслужват, и във времето стартират да имат проблеми с това задлъжняване. В момента обаче множеството българи са много рационални, добре преценят опциите си и теглят заеми, които ще могат да обслужват в идващите години “, разяснява Тошев в изявление за предаването „ Преди всички “.

По думите му, сега се следи нерешителност както от страна на клиентите, по този начин и от страна на банките.

Кредитният съветник чака през тази година лихвите да се задържат към равнищата сега. Според него в последните 4 години се следи усъвършенстване на лихвите и исторически най-ниски лихви по ипотеките и потребителските заеми. Това е резултат от ниските лихви по депозитите и огромния запас, генериран от банките:

„ Депозитите на популацията не престават да порастват макар инфлацията, макар ниските лихви по тях. Над 52 милиарда лева сме икономисали в банките “.

Между 12 и 15% от новите ипотечни заеми са рефинансиране на остарели ипотечни заеми за приемане на по-добри условия, уточни Тошев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР