Всяка година сертифицираните за биопроизводство лозя в България се увеличават.

Всяка година сертифицираните за биопроизводство лозя в България се увеличават. ...

Биопроизводител заложи на международните сортове в нови насаждения.


Всяка година сертифицираните за биопроизводство лозя в България се увеличават. Лозарите, които залагат на органичното производство, виждат смисъл да създават и нови насаждения.

Днес лозарите от никополското село Любеново си пожелаха „виното да прелива през праговете“ на засаденото преди две години лозе на Албена Симеонова – председател на Асоциация „Биопродукти“. Стопаните спазиха традицията, зарязаха лозите и ги поляха с вино. Още по тематаФренският износ на вино и спиртни напитки отчете рекордна годинаБългария изнася по около 64 млн. литра вино на година

Албена Симеонова е категорична, че със сигурност тази година там ще се бере грозде, но е рано да се прогнозират количества при толкова млади насаждения. 

„Биолозарите спазват строго регламента за биопроизводство“, заяви тя.

На 290 декара тя е използвала италиански посадъчен материал – Совиньон блан, Шардоне, Мускат отонел и Каберне совиньон. Сортовете са избрани след анализ на почвата.

„По начина, по който расте биологичното производство в България, трябва да се предвидят двойно повече субсидии“, коментира Албена Симеонова по повод ограниченията в бюджета на мерките за биопроизводителите към Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Източник: investor.bg