Всяка година промяната на линията на бедност не минава без

...
Всяка година промяната на линията на бедност не минава без
Коментари Харесай

Едва 22 лева ръст на линията на бедност

Всяка година смяната на линията на беднотия не минава без спор. След огромното покачване тази година обаче заложеният ѝ растеж за 2024 година е сензитивно по-малък, показва икономистът от Института за пазарна стопанска система Адриан Николов. Според него това е изключително проблематично, поради значимата роля на линията на беднотия при определянето на достъпа до обществени помощи и забележителната инфлация, която актуалната методология не регистрира. По тази причина е редно да се запитаме дали не е належащо да се премине към метод, който да взема поради по-актуалните макроикономически действителности.
 
Икономистът напомня, че за 2023 година растежът на линията на беднотия беше с 91 лв., до общо 504. На този декор растеж от едвам 22 лв. за 2024 година в действителност наподобява непретенциозен. Редно е да разкажем обаче по какъв начин се стига до това число. Настоящият метод към изчисляването на линията на беднотия беше въведен през 2019 година, който тогава размени въведена преди съвсем 15 години методология. До тогава основа беше изследването на Национален статистически институт на домакинските бюджети, включената в него оценка на медианния приход, както и някои оценки на минималните витални потребности.
 
„ Новият “ метод пък уеднакви линията на беднотия, употребена от общественото министерство, с методологията на европейското проучване EU-SILC, което в България организира още веднъж Национален статистически институт. Той отстрани двойното пресмятане и двете разнообразни линии на беднотия, уеднакви метода у нас и в Европейски Съюз, и осъвремени и обясни самия метод на извеждане на линията на беднотия, показва Николов.

Предлагат 646 лева линия на беднотия от 2024 година

Според него огромният проблем е, че изчисленията на база EU-SILC идват с доста огромно забавяне, изключително поради турбулентните промени в макроикономическите условия през последните три години. Така да вземем за пример актуалната оценка е на база на данни от изданието на EU-SILC за 2022 г, оповестени в края на април 2023 година, само че с референтна година на прихода 2021 година, т.е. отразяваща доходната конструкция отпреди цели две години.
 
В „ естествените “ условия от предишното десетилетие, в което приходите на семействата се повишаваха релативно отмерено, а инфлацията беше умерена, а в някои години даже отсъстваше напълно, това не представляваше изключително огромен проблем. При огромния растеж на цените, комбиниран с неравномерно покачване на заплатите сред обособените стопански действия и региони на страната и скокообразно, само че също неравномерно покачване на пенсиите, доходното систематизиране – и медианният приход, който се употребява за основа на пресмятане на линията на беднотия – се е трансформирало радикално по отношение на 2021 година
 
Тази година размерът на линията на беднотия е от изключително огромно значение, защото с нея беше привързан по-широк кръг от обществени помощи, като тя размени обезпечения най-малък приход при определянето на обсега и размера на помощите по Закона за обществено подкрепяне, което на процедура мощно разшири значимостта на знака, и оттова – на неговото пресмятане. С други думи, промяна, която целеше да уточни метода за разпределяне на обществена помощ, е застрашена от мощно неактуалните данни, на които той се основава, добавя икономистът от ИПИ.
 
 istock istock
За благополучие този проблем има елементарно решение, което от горната страна на всичко беше и част от промяната от 2019 година Тогава казусът с неактуалността на данните беше поправен посредством индексиране на линията на беднотия с коефициента на растеж на потребителските цени на така наречен „ дребна потребителска кошница “– метод, който беше зарязан през 2021 година в хода на корона-кризата. Предвид, че главните терзания към линията на беднотия за 2023 година идват точно от високата инфлация през последните година и половина, възобновяване минимум на този метод наподобява като изключително уместно решение, което би могло да приближи прага на бедността по-близо до актуалните макроикономически и обществени действителности.
 
Това решение обаче е краткосрочно и цели да адресира съответния проблем с актуалната неактуалност на знака, като лекува признак, само че не и причиняващото го заболяване. В дълготраен проект доста по-важно е преосмислянето на метода, по който се дефинира достъпът до другите типове обществена помощ – бедността и приходът са подобаваща насочна точка, само че надалеч не изчерпват действителната оценка на потребностите, която взема поради оптимално доста фактори на съответното домакинство (повече детайлности към предложенията на ИПИ за това – тук). Именно това е и измежду най-важните задания на новото управление на общественото министерство и можем да се надяваме само, че тази промяна е отпред на дневния ред, заключва Николов.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР