Всяка година по традиция, рибарите от селището край Бургас празнуват

...
Всяка година по традиция, рибарите от селището край Бургас празнуват
Коментари Харесай

Морските хора на Бургас отбелязаха Никулден по стар стил

Всяка година по традиция, риболовците от селището край Бургас честват на 19 декември. И през днешния ден селището посрещна празника украсено за коледните празници и с развети флагове. Сигналните знамена на флота се веят на разнообразни места, което по морските закони значи, че е празник.

Димитър Янчев е ръководител на съдружие " Морски сговор " и един от най-активните участници в живота на моряшкото населено място. За Actualno.com той сподели: " Ние сме староверци и по тази причина честваме през днешния ден. Поканихме всички служби от които зависи животът на рибаря, изключително когато е в морето. На нашия празник посрещнахме представители на Военоморските сили, Гранични войски, Морска администрация, ИАРА и още доста посетители.
Поздравиха ни и се веселихме. А ние им подарихме книги, тъй като в селището живее и публицист. Това е Георги Йочев. В неговите книги се усеща духът на селището.Само от общината не можаха да дойдат, тъй като има сесия ".

Задъжителната рибена супа и доста типове морски деликатеси са част от празничната софра на риболовците. Веселбата с тях е обезпечена, поради огромните им морски души, вечно свързани с морето. На този ден те не помнят проблемите, които от години съпътстват статута на мястото в което живеят, загърбват обстоятелството, че къщите им не са узаконени и че са чули доста обещания по тематиката.

Пълните мрежи с риба, веселбите и моряшките истории обаче, се оказаха по-силни от бита. Сигурно това е повода риболовците да ги има, да не престават да населяват обичаното за тях място и да държат високо своя моряшки дух.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР