Всяка година по това време е най-любимото време за киномаратон.

...
Всяка година по това време е най-любимото време за киномаратон.
Коментари Харесай

10 задължителни заглавия в програмата на Киномания 2018

Всяка година по това време е най-любимото време за киномаратон. Не единствено поради есенната потиснатост, а тъй като всяка година през втората половина на ноември всеки любопитен киноман се среща с филмовата селекция на Киномания. Събитието, което събира пред огромния екран всички хора, жадни за най-новите, най-харесваните, най-коментираните, най-противоречивите, най-награждаваните и най-очакваните филми, почтени да предизвикат и задоволят и най-претенциозния зрителски усет.

И освен! За своите 31 издания (сега стартира 32), Киномания си извоюва статуса на събитие - празник на хубавото и стойностно кино; на киното, което в множеството случаи може да се види единствено в тези 16 ноемврийски дни; на киното, което радва, въодушевява, предизвика, разплаква, зарежда с страсти, оставя усещане и размисли; кино, което си коства да се гледа тук и в този момент, в Зала 1 на НДК, Люмиер Лидл, Одеон, Дом на киното, кино G-8, Евросинема и във Френски културен институт. А от основаването на панорамата до през днешния ден филмите се гледани от над 1 000 000 български фенове.

От 15 до 29 ноември влюбените в седмото изкуство, ще могат да избират сред 55 вълнуващи кинопродукции, като пет от тях са нови български филми, а някои от заглавията в селекцията са с прожекции единствено и само по време на Киномания.

Tази година киномаратонът e под мотото "Големите филми преди огромните награди ".

Филмовата стратегия на 32-рото издание на Киномания е повече от богатa и завладяваща, само че има 10 наложителни продукции, които не трябва да пропускате!

От всички артисти, играли Ван Гог - Кърк Дъглас, Тим Рот и Бенедикт Къмбърбач - Уилям Дефо най-добре показва ранимостта на този популярен художник. "Ван Гог: Пред портите на вечността " (2018) e незабравим филм, какъвто единствено един художник (като режисьора му Джулиън Шнабел) може да сътвори за различен художник.

Италианският режисьор Паоло Сорентино е прочут на българските фенове с паметните "Голямата хубост " и "Младост ", само че в този момент концентрира зрителското внимание върху една неистова ирония на безобразията на властимащите, персонализирани от Силвио Берлускони във феноменалното осъществяване на Тони Сервило. Във кино лентата "Те " ( 2018), Сорентино е в цялата си буря, разкриващ дързостта на гения си както в никакъв случай до момента!

Ако сте от най-запалените киномани, няма по какъв начин да не обичате британеца Ралф Файнс - и поради изтънченото му наличие на огромния екран, поради магнетичния му сексапил, само че най-много поради способността му да взе участие единствено в класни кинотворби. А напоследък и да прави такива, по тази причина не пропускайте "Рудолф Нуреев: Бялата гарга " (2018), където Ралф Файнс е и в ролята на режисьор! Това е един хубав филм за балета и за невероятен актьор от класата на Рудолф Нуреев, основан с впечатляваща изтънчена постановка на Ралф Файнс.

Когато се появи нов филм на режисьора Спайк Лий, напрежението в упованието автоматизирано се качва, тъй като няма по какъв начин този филм да не е същински шлагер! Още повече с премиите от Кан - Голямата премия на журито и премията на публиката от фестивала в Локарно - "BlackKklansman " (2018) е един от искрено политически неточните филми на годината. Спайк Лий не прости на расистките предубеждения с яркия си язвителен взор, както единствено той умее.

Задавали ли сте си въпроса, има ли по-подходящ артист за ролята на възрастен обирджия на банки, настоящ с финес и обаяние, от самия Робърт Редфорд (макар и на 82 годишна възраст! )? Ако сте си го задавили, сигурно знаете и отговора! Затова и режисьорът Дейвид Лауъри го избира за тази роля в "Старецът и оръжието " (2018) -криминална комедия с мигане към Ужилването! Задължително да се види! Още повече, че самият Робърт Редфорд разгласи, че това ще бъде последният му филм като артист!

Винаги, когато на хоризонта се появи нов филм с присъединяване на Джулиан Мур в основната роля, нейните правилни почитатели се втурват към киносалоните да видят по какъв начин се е справила! И тя в никакъв случай не ги разочарова. Така е и с най-новото й е екранно амплоа - облика на Глория Бел в едноименния римейк, основан от тазгодишния притежател на "Оскар " за чуждоезичен филм - чилиецът Себастиан Лелио ( "Една фантастична жена "). Той взема решение да направи римейк на личния си филм от 2013 година като придвижи действието в Лос Анжелис. Именно там, Глория желае да откри себе си посредством буйни танци в клуб за необвързани - ролята на Джулиан Мур е повече от признание - до момента в който търси подобаващия мъж, те осъзнава, че да танцува сама е повече от наслаждение!

Името на режисьора Томас Винтерберг, основал шлагери като "Ловът "(2012) "Субмарино " (2010) и "Комуната " (2016) сигурно е знак за истинска, различна и завладяваща мозъка и сърцето продукция. На тазгодишната Киномания, феновете могат да гледат последния филм режисьора, основан в колаборация със сценариста Робърт Родат ( "Спасяването на редови войник Райън ") - "Курск ". В основната роля на филм по действителни събития за потъването на нуклеарната подводница "Курск " (август 2000), е белгиецът Матиас Шьонертс, прочут с функциите си в "Твърдоглавецът " и "Ръжда и кости ". Често определян като белгийският еквивалент на Марлон Брандо и секс-символ с интернационална популярност, тук Матиас е в ролята на предан на дълга си морски офицер, щастливо женен и с дете и едно на път. Сред най-ценните качества на кино лентата е детайлното екранно пресъздаване на известната злополука с подводницата.

За мнозина може да звучи изненадващо, че измежду най-чаканите филми у нас има и анимация, само че "Островът на кучетата " (2018) на режисьора Уес Андерсън сигурно ще оправдае вниманието на феновете. Носител на "Сребърна мечка " за постановка и две награди на публиката, филмът пресъздава една детайлно измислена галактика, която действа по свои лични закони. Това е втората анимация на Уес Андерсън след "Фантастичният мистър Фокс " (показан на Киномания преди 8 години).

"Фаренхайт 9/11 " (2018) на скандалния режисьор-документалист, основал ( "Боулинг за Колумбайн ") - Майкъл Мур и е следващата му творба, която с типичната за него унищожителна ирония подлага на критика партията на демократите в Съединени американски щати и алчността на медиите, довели до избора на Доналд Тръмп за президент на 9 ноември, 2016 година и възможните последствия от неговото ръководство. Скандален и ядовит - наложителен за гледане)

"Живот нависоко " (2018) на френската режисьорка Клер Дени е изненада за нейните почитатели, които я познават като огромен експериментатор в кино жанровете на престъпните и любовни филми, на ужасите. Сега тя ситуира кино лентата си чак в Космоса или по-точно в една черна дупка, задоволителни покрай Земята. Очарователната Жюлиет Бинош свети в "Живот нависоко " в компанията на Робърт Патисън в основната роля.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР