Всяка година от средата на ноември и чак до Коледа

...
Всяка година от средата на ноември и чак до Коледа
Коментари Харесай

​Виена - коледната столица на Европа

Всяка година от средата на ноември и чак до Коледа най-красивите площади във Виена се трансформират в приказни коледни базари, дърветата на доста места в парковете са украсени с фантастични орнаменти и основават чувство за уют и топлота като в коледна приказка, заяви уеб сайтът eurocommpr.bg.

 Коледните базари в предишното
Твърденията, че коледните базари във Виена са на повече от 600 години, не дават отговор на действителността. През 1382 година, която в някои текстове се показва като начало на тези базари, херцог Албрехт III просто позволява публично провеждането на базари или по-скоро панаири два пъти в годината. Става дума за базари 14 дни преди и след Възнесение Господне и 14 дни преди и след Св. Катерина, който се чества на 25 ноември. Както се вижда, тези базари нямат нищо общо с коледните празници. Просто в средновековна Виена не е имало такива базари. Коледен базар, който се е наричал базар за Никулден и Коледа и се е провеждал на площад Фраюнг, се загатва за първи път през 1722 година



Но защото на същото място е имало и непрекъснат пазар, са се появили спорове сред търговците и в средата на 19-и век базарът е изместен на площад Хоф, а през 1872 година са анулирани годишните панаири, тъй като те нямат място в актуалния град. Оставен е само коледният базар на Хоф, който през 1903 година е осъвременен, издигнати са нови 128 щанда и са осветени за първи път с електрически лампички. След доста смени на мястото, през 1975 коледният базар се мести на площада пред кметството - първо краткотрайно, само че се оказва, че мястото е извънредно уместно и може би най-известният виенски коледен базар и до през днешния ден е там.
Базарите през 2018 - за всеки усет
Тази година в австрийската столица ще бъдат открити 20 огромни коледни базара с общо 1000 щанда, без да броим множеството дребни благотворителни базари и празнично украсени будки за греяно вино. Най-известният базар е на площада пред виенското кметство, който тази година беше открит на 16 ноември. 152 щанда, коледна работилница за най-малките и след няколкогодишна пауза още веднъж Дърво на влюбените. Дървото, украсено с червени сърца, е обичано място за среща и за фотоси на влюбените. И другите дървета към кметството са украсени празнично, а някои от тях и тематично: едно е отдадено на сладкишите, а друго - на железничарите. Коледният базар е обичано място и за децата, които сигурно няма да скучаят там, тъй като е цялостно с най-различни развлечения - въртележки, разходка с пони и елени, разнородни игри, коледен експрес, пощенски офис на Дядо Коледа, музикален павилион с кукли, които пеят коледни песнички...
Непосредствено до базара, на повърхност от 3000 кв. м., се намира и сантименталната ледената пързалка, по този начин наречената " Малка ледена фантазия ". И тя е единствено предвестител на огромната " Ледена фантазия ", която се открива на 18 януари.



Но основният воин на базара пред кметството е голямата коледна елха. Традицията датира от 1959 година като част от самодейността " Коледна елха за всички " и от този момент всяка от осемте австрийски провинции и Южен Тирол (най-северната италианска провинция) се редуват като снабдители на дървото. Тази година това е 28-метров смърч на 150 години от Каринтия, който за три дни пропътува дистанцията от 337 км, с цел да бъде празнично декориран, а на 17 ноември публично бяха запалени и светлините му. Традиционно коледните дръвчета остават украсени до Богоявление на 6 януари, а базарите са отворени до Коледа.



Друга традиция на коледните базари във Виена е изборът на Младенеца Христос, който е пръв асистент на Дядо Коледа и също носи дарове. Всяка година във Виена се организира самобитен кастинг за ролята на младенеца, която се дава единствено на млади девойки. Тази година за повторно това е 28-годишната студентка по медицина Щефани, която ще би трябвало още веднъж да се погрижи за коледното въодушевление на дребни и огромни, заболели и здрави. През дните до Коледа Щефани ще посещава старешки домове, лечебни заведения и детски градини, а всяка неделя от 16 до 19 ч. тя ще бъде в кметството, където са детските работилници, ще споделя приказки на дребните и естествено ще приема писмата им до Дядо Коледа.



лизо до кметството е още един коледен базар, който си заслужава да бъде посетен. Това е " Коледното село " на площад " Мария Терезия ", сред Музея за история на изкуствата и Природонаучния музей. За празничното въодушевление тук с изключение на щандовете с коледни играчки ще има и концерти. А на 27 декември на същото място се открива " Новогодишно село ". Друг обичан на виенчани базар е Старовиенският базар на площад Фраюнг. Тези, които избират романтика на фона на имперската просвета, могат да посетят базарите пред двореца Шьонбрун и в градините на бароковия замък Белведере. Базарите на Карлсплац и Шпителберг са профилирани в продажбата на творби на художествените занаяти. Любителите на актуалния дизайн не трябва да пропущат да посетят базара в двора на музейния комплекс " Музеумсквартир ", който минава под мотото " Зима в Музеумсквартир ". Това е и базарът за най-нетърпеливите, тъй като той отвори врата още на 8 ноември.



На площада пред Виенското колело в Пратера базарът ще премине под звуците на осъществявания онлайн - поп, госпел, рок и естествено коледни песни. А за тези, които търсят по-спокойна атмосфера, градът предлага дребния и комфортен базар на централния Щефансплатц пред катедралата " Свети Стефан ". Там щандовете са единствено 40, само че оферират единствено висококачествени австрийски артикули. За феновете на кулинарните изкушения е наложително визитата на коледния кулинарен базар до Виенската опера. Всеки базар има своята хубост, само че общото сред тях е празничната атмосфера в очакване на Рождество Христово. За виенчани те си остават място за среща с другари и близки. Изчислено е, че те посещават коледния пазар приблизително по три пъти годишно и харчат там по към 20 евро.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР