Всяка година около 24 май се сещаме за светите братя

...
Всяка година около 24 май се сещаме за светите братя
Коментари Харесай

Мисията

Всяка година към 24 май се сещаме за светите братя Кирил и Методий.

За тяхното и на учениците им дело, което дава на славянските нации книжовност. А с това - и дух. И затвърждава православието по славянските земи. Създаването на писмеността е едно от най-забележителните събития в историята освен на Европа, само че и на цялото човечество. То слага славянските нации измежду носителите на културния прогрес на нашата цивилизация.

Езикът е един от стълбовете на българщината, съхранил ни през петвековното иго. Представяте ли си? Петстотин години, въпреки и без да има страна, езикът се употребява, писмеността се резервира. Въпреки опитите за потурчване, гърчеене...

Днес с помощта на България кирилицата е приета за една от формалните писмености на Европейския съюз. А триста милиона души по света пишат на нея.

Най-странното е, че точно ние сме на път да се откажем прекомерно елементарно и от писмеността, и от езика си. Общуването с младежите от време на време ми изправя косите. За какво ни е тази кирилица, по-лесно е да пишем с латиница. Какво като навлизат толкоз чуждици в езика ни, нали по този начин по-лесно ще се разберем с чужденците, британският език се приказва на всички места. Добре де, знаят го, не желаят да го приказват на всички места, но ние сме дребна страна, по този начин е по-лесно.

Опитите на отцеругателите да подменят духовния код на народа ни към този момент дават горчивите си плодове.

А какво вършим ние, които нормално към 24 май се сещаме и започваме да се тюхкаме?

От какъв брой време се приказва за Закон за езика? Сигурно и тук има лобистки напън от страна на огромните мултинационални компании. По-скъпо и излишно е да се употребява кирилица, с цел да надписваш стоките с нея.

Ама за какво намесваме огромните компании? Гледаш го, разкрил магазинче или кръчмичка в кварталния трафопост - и тя на латиница, и тя с британско наименование. Така е по-модерно.

Да не приказваме за компаниите, където британският се употребява като главен език и названията са побългарени британски думи.

Попадали ли сте на другарство с електронни средства сред младежи (т. нар. " чат " )? Латиница, шльокавица, английски/американски думи, копирани от американските филми.

Ако бяха живи през днешния ден светите братя, тяхната последваща задача трябваше да бъде по нашите земи.

Но дали щеше да бъде сполучлива, или щяха да ги нарочат за евроскептици? Нищо, че папа Йоан Павел II ги разгласи за " настойници на Европа ".

Не е девиз, а зов: ние също имаме задача - да съхраним нашата книжовност, нашия език. И това да бъде заветът ни към идващите генерации.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР