Всяка година NASA получават по близо 20 000 кандидатури от

...
Всяка година NASA получават по близо 20 000 кандидатури от
Коментари Харесай

Как се става астронавт за NASA, през какви тестове минават кандидатите и колко печелят одобрените

Всяка година NASA получават по близо 20 000 кандидатури от хора, които имат желанието да изследват Космоса, само че единствено сред 0.04% и 0.08% от тях съумяват да получат предложение за работа.

Тази седмица взехме решение да задълбаем малко в условията и тестванията, които всеки предстоящ астронавт покрива, с цел да се убедим, че детската ни фантазия да летим над Земята е била обречена на неуспех още през цялото време.

Базовите условия за кандидатстване включват притежанието на най-малко бакалавърска степен в инженерство, физика, математика, биология или компютърни науки, както и най-малко три години професионален опит по специалността.

Като допълнение към това, би трябвало да имаме най-малко 1000 летателни часа с изтребител и съвършено зрение.

Откъм персонални характерности, от астронавтите се чака да бъдат ненадминати водачи, да имат отлични информационни умения, да могат да вършат по няколко неща по едно и също време, да не са по-ниски от 157 сантиметра и по-високи от 187 сантиметра, да разполагат с най-малко базови знания в региона на механиката и да знаят съвършено съветски език.

След като претендентите съумеят да убедят NASA, че имат всички тези качества, идват същинските тествания.

Едно от тях е да се преплуват три дължини в 25-метров басейн в скафандър и маратонки.

Ако всичко дотук е минало сполучливо, бъдещите астронавти са подложени на две години извънредно интензивни тренировки и проби в безгравитационна камера, както и много тежки психически проби.

Бъдещите астронавти също по този начин би трябвало да могат да покажат действителен интерес към научните опити и дарба да живеят с хора от други националности в извънредно тесни пространства.

След сходни инциденти и провокации бихме очаквали, че началната заплата на астронавта ще е от порядъка на най-малко 200 000 $ на година, само че действителността надалеч не е такава.

Стартовата заплата на младши астронавт е едвам 66 000 $, а старшите в специалността взимат сред 144 000 и 190 000 $. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР