Всяка година на Светли понеделник в Бачковския манастир се организира

...
Всяка година на Светли понеделник в Бачковския манастир се организира
Коментари Харесай

Хиляди носят чудотворната икона на ръце в Бачковския манастир

Всяка година на Светли понеделник в Бачковския манастир се провежда литийно шествие с чудотворната икона на Света Богородица.

Легендата споделя, че иконата е била скрита в пещера, с цел да не бъде опожарена от турците, когато през 17 век инцидентно я откриват две овчарчета.

И през днешния ден хиляди хора се събраха пред храма, с цел да носят на ръце иконата.

Вярващите изминават 5-километрово разстояние от Бачковския манастир до местността "Клувията " пеш. Пътят е стеснен и стръмен.

След като литийното шествие дойде към обяд на мястото, където е открита иконата, ще бъде отслужена литургия и ще бъде даден и курбан за здраве.

От няколко години отпред на шествието застава копие на иконата, с цел да се резервира оригиналът, който след продължителна реституция остава на мястото си в манастирската черква "Св. Богородица ".

Това е най-старият църковен обред у нас. Вече близо 400 години литийното шествие повтаря пътя на иконата. Вярва се, че на този ден нейната чудотворна мощ е най-голяма.

Освен да се помолят пред иконата, хората идват на това място и с цел да ѝ благодарят, че ги пази от несгоди.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР