Всяка година на 9 септември Словакия отдава дължимото пред паметта

...
Всяка година на 9 септември Словакия отдава дължимото пред паметта
Коментари Харесай

Посланик Васил Петков почете паметта на жертвите на Холокоста в Словакия

Всяка година на 9 септември Словакия отдава дължимото пред паметта на жертвите на Холокоста, като датата съответствува с приемането на 9 септември 1941 година на по този начин наречения Еврейски закон, съдържащ над 200 забрани за хората с еврейски генезис, които последователно ги заличават от публичния живот, а най-после болшинството от 70-те хиляди словашки евреи са изгубили и своя живот, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Тази година се навършиха 80 години от приемането от Словашкото военновременно фашистко държавно управление (1939-45 г.) на дискриминационния антисемитски закон. По този мотив на 8 септември т.г. словашкото държавно управление одобри Декларация по отношение на годишнината, в която осъди приемането на антихуманния закон, учреден на расова ненавист и изрази своето надълбоко страдание за съществуването му и за вредите, които е предизвикал на словашките евреи.

По време на днешната гала в центъра на Братислава - на мястото, където се е издигала някогашната синагога, бяха поднесени венци и цветя и прозвучаха слова, цялостни както с морални и нравствени равносметки, по този начин и с религия, че в никакъв случай повече човечеството няма да допусне сходни нещастия, коствали живота на над 6 милиона евреи по време на Втората международна война.

В церемонията участваха ръководителят на Народното събрание и гостуващия в Словакия ръководител на шведския парламент, министър-председателят на СР, огромна част от министрите, депутати, посланици, водачи на еврейската общественост и най-много оживели от Холокоста.

Извънредният и пълномощен дипломат на България Васил Петков взе участие в многочасовата гала и сервира венец пред паметника на жертвите на Холокоста.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР