Всяка година на 26 март – Ден на Тракия по

...
Всяка година на 26 март – Ден на Тракия по
Коментари Харесай

Няма да има тържества в Бургас по повод Деня на Тракия

Всяка година на 26 март – Ден на Тракия по традиция се почитат българските войни и тракийските бежанци, които са намерили дом в рамките на България.
Признателните потомци си спомнят за участниците в най-голямата победа на българската войска по време на Балканската война. Тя е през 1913 година при Одрин. Денят е отдаден и на тракийските бежанци, които изгонени от домовете си намират заслон в рамките на България.
Actualno.com беседва за българския героизъм с Яна Иванова – организатор в РИМ Бургас „ Най-нова история ": “Победата не идва елементарно, а едвам след яростни и кръвопролитни боеве при Лозенград, Бунархисар, Булаир и Чаталджа приключили с блестящи триумфи на българския боец. Падането на „ непревземаемата ” и чудесно укрепена Одринска цитадела е решаващо за финалния удар против Турция. Слага се завършек на изтощителна и в това време забележителна интервенция, впечатлила цяла Европа и включена в учебниците по военно дело “.
Тази година обаче бургазлии ще отдадат почитта си към героите по друг метод, а доста от тях няма да могат да го създадат, поради опасността от болест с ковид.
Actualno.com беседва с ръководителя на Тракийско сдружение „ Странджа “ Бургас Стефан Колев: “Съобразяваме се със възбраната за събиране на хора и по тази причина ще създадем всичко допустимо самостоятелно всеки да посети паметниците. Аз персонално ще го направя. Всяка година слагаме цветя пред паметните знаци на видни тракийци в Морската градина, като Капитан Петко Воевода, Михаил Герджиков и други. Ще ги посетим и в този момент, само че всеки независимо. Няма да има обред, организация и събиране “.
Членската маса на Тракийско сдружение „ Странджа “ Бургас се състои главно от по-възрастни хора, които посещават постоянно мероприятията. Сега всяко излизане отвън дома е рисковано за тях и по тази причина е най-добре да останат по домовете си, считат от управлението на родолюбивото сдружение.
" Денят на Тракия не е единствено успеха при Одрин. Тази дата събира в себе си разнородните усеща на всички българи, само че най-много на тракийци, на тези хиляди бежанци, които бяха принудени да изоставят всичко и да изоставен родните си места, само че съумели да запазят паметта на своя жанр. За тях, този ден се е трансформирал в вяра “, споделя с неспокойствие Яна Иванова.
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 23 март
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР