Всяка година на 14 ноември отбелязваме Световния ден на захарния

...
Всяка година на 14 ноември отбелязваме Световния ден на захарния
Коментари Харесай

10-те храни, които да избягваме при диабет

Всяка година на 14 ноември означаваме Световния ден на захарния диабет. Това е хронично заболяване, което се открива, когато кръвната захар в организма на човек е висока.

Въглехидрати, мазнини и модифицираните храни могат да доведат до повишение кръвната захар. Храната, която диабетиците би трябвало да одобряват, е целесъобразно да бъде здравословна и уравновесена, защото, в случай че не се управлява, това може да има последствия върху организма.

Нека разгледаме 10-те храни, които би трябвало да се заобикалят при съществуването на диабет.

1. Зърнени закуски

 10-те храни, които да заобикаляме при диабет

Когато човек има диабет, зърнената закуска е неприятен метод за започване на деня. Повечето зърнени закуски са модифицирани и имат високо наличие на въглехидрати. Закуската при хора с диабет е целесъобразно да бъде нисковъглехидратна, като да вземем за пример закуска на протеинова основа.

2. Подсладените със захар питиета

Напитките, които са направени посредством преправяне на захар, съдържат въглехидрати с доста ниско качество, което предизвиква внезапен скок на кръвната захар.

3. Мазнини

 10-те храни, които да заобикаляме при диабет

Храните, които съдържат мазнини, са извънредно нездравословни за хората с диабет. Те се съдържат в замразените и пакетираните храни. Мазнините не засягат директно кръвната захар, те предизвикват инфектиране, инсулинова устойчивост и нарушена артериална функционалност, което може да аргументи сърдечни болести при хората с диабет.

4. Високо въглехидратни храни

Въглехидратите са източник на сила за нашия организъм, само че хората с диабет би трябвало да бъдат деликатни. Белият самун, франзелата, тестените произведения и други храни с рафинирано брашно са посочили доста повишение на равнищата на кръвната захар при хора с диабет вид 1 и вид 2.

5. Ароматизирано кафе

 10-те храни, които да заобикаляме при диабет

Кафе без захар и други добавки понижава риска за повишаване на кръвната захар. Овкусеното кафе обаче е сходно на течен десерт, който е претрупан с въглехидрати и подсладители. На хората с диабет се предлага кафе без добавки.

6. Мед

Естествените захари като кафява захар, мед и кленов сироп също могат да причинят повишение на кръвната захар. Те не са мощно модифицирани, само че съдържат толкоз въглехидрати, колкото бялата захар.

7. Плодовите сокове

 10-те храни, които да заобикаляме при диабет

Плодовете са източник на фибри, витамини и минерали, всичко, от което човек се нуждае. Някои плодове обаче могат да причинят повишение на кръвната захар. Пресният плодов сок е по-вероятно да увеличи равнищата на кръвната захар, в сравнение с целият плод.

8. Сушени плодове

Когато плодовете се сушат, процесът води до загуба на вода, което води до централизация на питателните субстанции. Стафидите, да вземем за пример, съдържат над три пъти повече въглехидрати, в сравнение с гроздето. Ако имате диабет, би трябвало да се придържате към плодове с ниско наличие на захар като пресни плодове.

9. Млечни артикули

 10-те храни, които да заобикаляме при диабет

Млечните артикули обезпечават на организма калций, протеини и витамини. Те също по този начин съдържат захар, наречена лактоза. Хората с диабет могат да употребяват млечни артикули като мляко, кисело мляко и сирене, само че би трябвало да заобикалят високо-маслени млечни артикули като пълномаслени мляко и сирене, подсладени кисели млека, пълномаслена извара.

10. Протеини

Протеинът оказва помощ на тялото да построява и възвръща тъканите. Ако имате диабет, би трябвало деликатно да избирате източниците на протеини. Яденето на алено месо (говеждо, свинско и агнешко) може да усили риска от диабет, даже при ниска консумация. Човек би трябвало да заобикаля, модифицираните меса, аленото месо и пържените меса с високо наличие на натрий.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР