Всяка година на 11 юли обществеността отбелязва Световния ден на

...
Всяка година на 11 юли обществеността отбелязва Световния ден на
Коментари Харесай

11 юли - Световен ден на населението

Всяка година на 11 юли обществеността отбелязва Световния ден на популацията.

Събитието е основано от Управителния съвет на Програмата на Организация на обединените нации за развиване през 1989 година То бе въодушевено от публичния интерес, тъй като на 11 юли 1987 година бе приблизителната дата, на която международното население доближи пет милиарда души.

Генералната асамблея на Организацията на обединените народи реши да продължи да празнува деня с резолюция 45/216 от декември 1990 година

Този ден акцентира проблемите на пренаселянето на планетата, покачва осведомеността за резултатите от свръхнаселението върху околната среда и развиването. Той също по този начин припомня и значимостта на фамилното обмисляне, равенството сред половете, бедността, здравето на майката и правата на индивида.

Световният ден на популацията служи за наблягане на възходящите проблеми, които идват с увеличението на международно население. Пренаселеността е решителен въпрос, изключително като се има поради, че международните запаси се изчерпват с неумолима скорост. Подчертава се информираността за резултатите от пренаселеността върху развиването и природата. Нарастващото население усилва здравословните проблеми, с които се сблъскват дамите по време на бременност и раждане, което прави нуждата от фамилно обмисляне, тъждество сред половете и майчиното здраве по-важно от всеки път.

Числата

8,04 милиарда - актуалното население на света.

1,456 милиарда души живеят в Китай - най-населена страна в света.

1,422 милиарда души живеят в Индия - втората по население на страна в света.

5 милиона - приблизителното население на света в зората на земеделието през 8000 година прочие н. е.

1800 - годината, когато популацията на света доближи един милиард.

200 - прогнозният брой години, през които популацията още веднъж ще се удвои.

2057 - годината, в която Организация на обединените нации предвижда популацията на света да доближи 10 милиарда.

31% - процентът на международното население, които са християни.

23% - процентът на международното население, които са мюсюлмани.

90 милиарда тона - броят на ресурсите, извличани от Земята всяка година.

Въз основа на демографските данни в света, типичният човек е 28-годишен китаец.

Най-често срещаното име в света е Мохамед. Това е по този начин, тъй като доста по-висок % от мюсюлманите избират това име, за разлика от другите вероизповедания, които назовават децата си с доста по-разнообразни имена.

Годишният ритъм на напредък доближи своя връх в края на 60-те години, когато беше към 2%. Темпът на нарастване се е понижил от този момент и ще продължи да понижава през идващите години.

Следователно международното население ще продължи да нараства през 21 век, само че с доста по-бавни темпове спрямо близкото минало. Населението на света се е удвоило (100% увеличение) за 40 години от 1959 година (3 милиарда) до 1999 година (6 милиарда). Сега се пресмята, че ще са нужни още близо 40 години, с цел да се усили с още 50%, с цел да стане 9 милиарда до 2037 година

Повечето от предстоящото нарастване на популацията в света ще бъде в Африка и Южна Азия. Африканското население се чака да нарасне от сегашните 1 милиарда до 4 милиарда до 2100 година, а Азия може да добави още един милиард за същия интервал.

Последните прогнози за международното население демонстрират, че популацията на света ще доближи 10 милиарда души през 2057 година.

Повечето от предстоящото нарастване на популацията в света ще бъде в Африка и Южна Азия. Африканското население се чака да нарасне от сегашните 1 милиарда до 4 милиарда до 2100 година, а Азия може да добави още един милиард за същия интервал.

Страната с най-бързо възходящо население е Нигер. Миналата година 24-милионната африканска страна набъбна с 895 929 индивида или с 3.84%. Средната възраст е 15 години, а едно семейство има приблизително 7 деца.

До 2050 година Индия ще изпревари Китай по брой на жителите си.

Повече информация можете да откриете.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР