Всяка година милиони хора по света празнуват Великден. За православните

...
Всяка година милиони хора по света празнуват Великден. За православните
Коментари Харесай

Как се празнува Великден по света - I

Всяка година милиони хора по света честват Великден. За православните християни това е най-светлият християнски празник. За католиците Великден е вторият максимален набожен празник след Коледа.

Тази година всички християни /католици и православни/ ще отбележат Възкресение Христово на една и съща дата – 20 април.

Боядисани яйца, козунак, великденски зайчета, това са знаците на светлия празник. Но както с всеки различен бит, всяка страна отбелязва деня по собствен метод. В някои страни ритуалите са чисто религиозни и следват притчата за Възкресението на Христос. На други места традициите излизат отвън религиозния обред и носят спецификата на мястото, където се чества.

Ето какво вършат на Великден хората в някои страни по света.

Традиционното ястия на трапезата в Полша е бял салам, който се подправя със сол, мускатово орехче, чесън пипер, растението със характерен мирис майорана и се сервира с цвекло. За десерт се сервира щрудел от мак и агне, направено от разтопена захар. Поставя се специфичен великденски самун „ пасха ”, подготвен от ръжено брашно и намазан със свинска мехлем, декориран с кръст от тесто най-отгоре.

Великден в прилежаща Румъния се отбелязва сходно на нас. Яйцата се боядисват в четвъртък, като най-използваният цвят е аленият. На този ден се подготвя и специфичен великденски козунак, прочут като „ пасха ”, чиято форма символизира гроба на Исус. Според известен обред в реката се хвърлят черупки на яйца и по този начин се приканва празника „ да пристигна ”. В петък се отбелязва Разпети петък и се посещава черква, сходно на нашия обред за прекосяване под масата. В събота през нощта се върви на черква за великденската литургия. Според обичая в Румъния, в събота вечерта се носят боядисани яйца и храна в специфична купа, които би трябвало да бъде благословена от свещеника. Благословената храна се носи у дома, на първо време се яде от нея и чак тогава се яде от другата храна в дома, която не е благословена.

В Съединени американски щати всяко семейство отива на черква преди обяд, след което се събира на празнична софра. Основните великденски ястия са шунка, картофи и ананас. Децата имат вяра, че „ великденското зайче ” им е изпратило кошница с боядисани яйца и лакомства. На този празник се играе известната игра с съревнование с цветни яйца по наклонена морава. Всяко година на поляната пред Белия дом се играе най-голямата такава игра, за което идват стотици деца и родители от страната.

В далечната ни Австралия доста известни са захарните яйца. Символ на Великден в Австралия е шоколадово или захарно яйце във формата на билби. Билби е малко торбесто животно, което наподобява на мишка. Захарните зайци също са публикувани както и в множеството католически страни по света. Главните ястия на празничната софра са печено агнешко, пилешко със зеленчуци на скара. Традиционният австралийски великденски десерт е сладкиш „ Павлова ” от целувчено тесто с ягоди, киви, ананас и мандарини. Преди да отидат на черква, австралийците закусват с горещи кифлички.

В Италия на трапезата наложително участва агнешко с печен артишок. Все още е известна традицията в някои италиански села да се разиграват подиуми от Христовите страдания. Във всеки дом наложително участват големи яйца от шоколад, в които се слагат изненади и опаковани дарове. Продължава: Как се чества Великден по света - II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР