Всяка година киноманите с интерес следят кои филми, актьори, актриси

...
Всяка година киноманите с интерес следят кои филми, актьори, актриси
Коментари Харесай

Защо най-престижните награди за кино се наричат Оскар

Всяка година киноманите с интерес наблюдават кои филми, артисти, актриси и кинодейци ще получат " Оскар " - най-известната премия в седмото изкуство. Официалното име на тези призове обаче е Награди на филмовата академия на Съединени американски щати. Защо тогава са по-познати като `Оскар " -и?

Името се постанова през 1939 година, като има няколко теории за повода.

Според първата , наименованието е обещано от актрисата Бет Дейвис. Когато видяла статуетката, тя споделила, че задните елементи доста ѝ припомнят тези на брачна половинка ѝ Хармън Оскар Нелсън, когато излизал от душа. Затова и името " Оскар " било " обещано " на златния приз.



Друга версия гласи, че тогавашната библиотекарка и след това шеф на филмовата академия в Съединени американски щати Маргарет Херик оприличила статуетката на своя чичо Оскар. И името просто си останало. В тази доктрина обаче има пробойна - Маргарет имала втори братовчед Оскар, а не чичо, което приказва, че историята може и да е измислена.

Третата известна версия е, че на журналиста Сидни Сколски му писнало във всяка публикация за премиите да написа " златната статуетка на Академията " и решил да ѝ даде име - Оскар - за по-лесно. Това обаче не е изключително правдоподобно, тъй като Сколски употребява " Оскар " за първи път в публикация през 1935 година, а цяла година по-рано Уолт Дисни е чуван да използва термина.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР