Всяка година католиците по света даряват десетки милиони долари на

...
Всяка година католиците по света даряват десетки милиони долари на
Коментари Харесай

Само 10% от даренията за Ватикана всъщност отиват за бедните

Всяка година католиците по света подаряват десетки милиони долари на католическата черква. Епископите увещават правилните да поддържат слабите и страдащите посредством главния благотворителен апел Peter’s Pence на папа Франциск.

Това, което църквата не споделя обаче е, че по-голямата част от тези пари - над 50 милиона евро годишно - се употребяват за запълване на административния бюджетен недостиг на Ватикана, до момента в който едвам 10 на 100 от даренията, предопределени за бедните и нуждаещите се, се изразходват за щедрост. За това оповестиха източници, осведомени с въпроса, пред Wall Street Journal.

Изданието показва, че потреблението на тези дарения за бюджета "предизвиква безпокойствие измежду някои църковни водачи на католическата черква ", както и че "вярващите се заблуждават за потреблението на техните дарения, което може в допълнение да навреди на доверието във финансовото ръководство на Ватикана при папа Франциск”.

В момента най-малката суверенна страна в света е вплетена в скандал за непрозрачни вложения в недвижими парцели в Лондон, който провокира битка за власт в границите на Ватикана и докара до уволнението на основния финансов регулатор на страната.

Междувременно Светият трон се бори с възходящия бюджетен недостиг, а папата предизвести кардиналите за „ тежкото влияние “ върху икономическото бъдеще на страната. Продължаващите финансови проблеми на Ватикана отразяват неналичието на прогрес в подобряването на ръководството и финансите, откакто папа Франциск беше определен през 2013 година с мандат за "основен ремонт " след обвинявания в корупция и непросветеност.

Съгласно църковното законодателство Peter’s Pence е разполагаем на папата, като той може да употребява съответните дарения по какъвто и да е било метод, стига това да е в интерес на неговата работа. В уеб страницата се показва, че „ Peter’s Pencе способства също за поддръжката на апостолския трон, както и за дейностите на Светия трон “, като натъртва на тези, свързани с „ популацията, хората и фамилиите в потребност “.

Източниците на Wall Street Journal показват още, че все още общите активи на Peter’s Pence възлизат на към 600 милиона евро, което е спад от към 700 милиона евро, откогато Франциск е станал папа, значително заради несполучливи вложения. Междувременно дефицитът за 2018 година е скочил двойно до 76 млн. $ при размер на целия бюджет от 333 млн. $.

Дарнията се събират всяка година от римокатолическата черква през месец юни. Уебсайтът www.peterspence.va разказва това като "жест на състрадание и метод за подкрепяне активността на папата в интерес на най-бедните и на църквите в усложнение. " Раздел, отдаден на „ осъществените планове “, оповестява за раздадени безплатни средства, като да вземем за пример 100 000 евро помощ за оживелите от земетресението през предишния месец в Албания или 150 000 евро за засегнатите от циклона Идай в Югоизточна Африка през март.

От пресцентъра на Ватикана не са дали отговор на настояванията за коментар.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР