Всяка година хората вдишват, изпиват или изяждат средно около 75-120

...
Всяка година хората вдишват, изпиват или изяждат средно около 75-120
Коментари Харесай

Колко пластмаса изяждаме годишно

Всяка година хората вдишват, изпиват или изяждат приблизително към 75-120 хиляди микрочастици пластмаса. Най-често нездравословните субстанции попадат в организма на индивида при консумация на риба или при пиянство на вода от пластмасова бутилка.

Изследването е на канадски учени, които са анализирали питателните привички на жителите на мегаполисите и са съпоставили научните данни за концентрацията на микропластмаса в питателните артикули. Резултатите сочат, че жителите на развитите страни гълтам с храната и водата към 40-60 хиляди микрочастици пластмаса (с размер по-малък от 5 мм). Още 35-60 хиляди частици се вдишват с въздуха.

Защо са толкоз доста? Съществуват данни, че на всеки 100 км преход от гумите на колата във въздуха се отделят към 20 г пластмасов прахуляк. Той попада във въздуха, отмива се с дъжда в канализацията, включва се в екосистемата и оттова в организма на животните и рибата, които индивидът употребява.

Изследванията демонстрират, че микропластмасата поврежда стомашно-чревния тракт и черния дроб. Влияе отрицателно върху ендокринната система, може да провокира чревно инфектиране и даже рак на дебелото черво.
Канадските експерти предвиждат, че скоро тези микрочастици ще участват във всички артикули. Все отново има опция да се понижи скоростта им на струпване в организма. Достатъчно е да спрем да пием вода от пластмасови бутилки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР