Всяка година хиляди японци изчезват безследно. Повечето от тях са

...
Всяка година хиляди японци изчезват безследно. Повечето от тях са
Коментари Харесай

Десетки хиляди японци се изпаряват, какво се случва с тях?

Всяка година хиляди японци изчезват безследно. Повечето от тях са открити - живи или мъртви, само че има такива, които не се намират с години.

Те просто отиват на работа или на учебно заведение и в никакъв случай не се връщат - изчезват безследно, като че ли се разтварят във въздуха по лично предпочитание. Защо хиляди японци вземат решение да скъсат с предишния живот и по какъв начин е проведен бизнесът за " изпаряване " на хора. Журналистката Лена Може и брачният партньор й фотограф Стефан Рамаел в продължение на пет години изследват феномена и споделят усещанията си с Лента.ру.

Култура на срама

Кацуфуми Куни не можеше да се оплаче от живота си - той приключва влиятелен университет и стартира работа като брокер. Кариерата му се развива и той настървено се захваща с нови планове. Но всичко се срутва, когато поради несполучлива инвестиция губи 400 млн. йени (около 3 млн. долара). Началниците стоварват виновността върху него, стартират да го преследват озлобени клиенти и правосъдни реализатори.

Една заран той просто се качва на влака и изчезва, оставяйки вечно предходния си живот. Сега крие същинското си име, препитава се със инцидентна работа по градежите и увеселителните заведения. Куни знае, че роднините му го търсят, само че схваща, че няма път обратно.

Макар този феномен да не е нов за Япония терминът за него поражда относително неотдавна - след излизането на кино лентата " Изпарението на индивида " през 1967 година. Сюжетът му се върти към търсенето на липсващ мъж от неговата избраница.



 



През 70-те години на предишния век явлението придобива сантиментален колорит и се асоциира с опита за освобождение от трагичен брак - тогава е било доста мъчно да се оформи бракоразвод и нещастните съпрузи са предпочитали да предизвикват изгубването си и да стартират живота си на ново.

В следствие този феномен придобива доста по-мрачни и трагични контури. В началото на 90-те години на предишния век финансовият балон, раздуват от следвоенните стопански триумфи на Япония се пука - срутват се фондовия пазар и този на недвижими парцели. Страната изпада в дълбока икономическа рецесия. Следващото десетилетие е наречено " изгубено. "

Японците от междинната класа, които до този миг са взели ипотеки, за към този момент поевтиняла десетки пъти недвижима собственост, потъват в задължения. На пика на на финансовия балон ипотечните заеми са се давали за 100 години напред - заемът се е обезпечавал от децата и внуците. Якудза (японската мафия) стартира да се възползва от обстановката и да изнудва задлъжнелите. Криейки се от кредиторите и позора на финансовия провал стартират да изчезват цели фамилии.

Японското общество е учредено на културата на срама. Позорът от неоправданите упования - в връзките в фамилията, работодателя или даже страната - за японците е по-страшен от гибелта.

Норихиро - един от изпарилите се

Историята на 50-годишния Норихиро е ослепителен образец за това по какъв начин възприятието за позор може да накара човек да изчезне безследно. Преди 10 години той не намира сили да признае пред жена си и сина си, че са го съкратили в работата. Всяка заран обличал костюма си и тръгвал по нормалния маршрут, а след това през целия ден стоял пред постройката на някогашната си работа. Всеки път, когато се прибирал вкъщи му се коствало, че околните му стартират да подозират нещо. В деня за заплата, както нормално хванал метрото, само че тръгнал в противоположната посока. Това се случило преди 10 години. Норихиро и до през днешния ден изгаря от възприятие за позор.

" Не желая фамилията ми да ме вижда в сходно положение. Само ме погледнете. Изглеждам като безличие, аз съм безличие. Ако на следващия ден умра, не желая никой да ме опознава ", уверен е той.



 



Не е прочут точният брой на хората, решили да изчезнат по този метод. В последните години броят на безследно изчезналите в Япония е на равнище 84-86 хиляди души, а през 2020 година падна до 77 хиляди - евентуално поради пандемията от ковид.

Пандемията, обаче, способства до повишение на случаите на домашно принуждение. Все повече японки се сблъскват с унижения и побои от страна на съпрузите си. Някои от тях се обръщат към компании, които им оказват помощ да изчезнат безследно, до момента в който мъжът им не е у дома.

Нощно бягство

Когато през 90-те години на предишния век " изпаряванията " стартират да стават все по-масови поражда огромно търсене на услуги по организирането на сходни изгубвания. Служителите на компаниите, които правят тези услуги се вършат на хамали, помагащи с преместването или с ремонтни действия. С настъпването на нощта те отиват до дома на поръчалия ги с камион, без опознавателни знаци и оказват помощ бързо да се опаковат и натоварят движимостите. След няколко часа от този човек не остава и диря. 
Япония събира астронавти за полет до Луната
Японският министър председател Фумио Кишида е обявил, че страната ще изпрати свои астронавти на Луната като част от по-широка стратегия за сътру...
Прочети повече
Фирмата оказва помощ на хората да се открият на новото място и вършат всичко, с цел да не е допустимо да бъдат открити. В взаимозависимост от събитията цената на сходни услуги варира от няколкостотин до хиляди и даже десетки хиляди $.

Правото да изчезнеш 

През март 2002 година 24-годишнит Наоки Миямото излиза от вкъщи си, качва се на ферибота и изчезва. Дрехите му остават в каютата, дружно с тях всичките му документи. Първоначално полицията мисли, че може да е паднал зад борда, само че версията отпада, защото фериботът не може да тръгне без да бъде тестван броят на пасажерите. И до през днешния ден той се води безследно липсващ. 

Възрастните му родители се молят най-малко да се обади, с цел да знаят, че е жив. Но колкото и да са безутешни околните и както и да се пробват да открият роднините си това на практика е невероятно, поради строгите японски закони в региона на отбраната на персоналните данни.


Водолаз откри изчезнали преди 21 години младежи (ВИДЕО)
Водолаз откри потънала кола с остатъци на починали преди 21 години юноша и госпожица, оповестява LADbible. През 2000 година 18-годишната Е...
Прочети повече
 



Полицията може да получи достъп до тях единствено, в случай че има наказателно дело, да вземем за пример за ликвидиране. А при случаите на изгубване се образува гражданско, а не наказателно дело. По този метод роднините на изчезналите не могат да се извърнат към полицията. Техният вид са частните детективи. 

Феноменът на изпаряващите се хора слага нелека морално-нравствена алтернативи. Някои не виждат проблем в това. " Да се върнеш у дома или не - това е избор на самия човек. Всеки има право независимо да вземе сходно решение. ", счита началникът на японската асоциация по търсене на изчезнали хора Хироши Тахара.

От една страна човек е в правото си да се разпорежда с живота си, както му харесва, в случай че това не нарушава закона. Но какво се случва с правата на дамите и децата, изоставени от единственият работещ в фамилията, с родителите му, които цялостен живот страдат без да знаят дали детето им е живо или не? 

Още от АЗИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР