Всяка година хиляди хора се включват в отбелязването на Световния

...
Всяка година хиляди хора се включват в отбелязването на Световния
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на водата 22 март

Всяка година хиляди хора се включват в отбелязването на Световния ден на водата 22 март.

Денят годишно се отбелязва от Организация на обединените нации от 1993 година насам с фокус върху смисъла на водата за живота на планетата и нуждата от опазването й. Инициативата се координира от механизма на Организация на обединените нации за достъп до вода и насочва вниманието към предприемане на дейности за справяне с водната рецесия в международен мащаб. Основен акцент на Световния ден на водата е да се подкрепи постигането на цел 6 за стабилно развиване на Организация на обединените нации: чиста питейна вода и канализация за всички до 2030 година

Темата на Световния ден на водата тази година е обвързвана с ускорение на напредъка за решение на рецесията с питейната водата и канализацията. Позовавайки се на антична история от народа кечуа в Перу за колибри, което носи капки вода, с цел да потуши огромен горски пожар, акцията предизвиква хората да създадат всичко допустимо, с цел да оказват помощ за разрешаването на рецесията с водата и възстановяване на санитарно-хигиенните условия.

Различни начинания ще провеждат районните структури на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в страната ни по случай Световния ден на водата. Събитията ще са в партньорство с просветителните институции и неправителствените организации в обособените райони, оповестяват от пресцентъра на министерството. Почистване на реки, беседи с възпитаници, състезания за рисунки и есета са част от самодейностите.

В Пловдив от 10:30 ч. през днешния ден на площад " Стефан Стамболийски " се планува празнична стратегия на тематика „ Ускоряване на смяната: партньорства и съдействия ", присъединяване на пловдивски образователни заведения, ревю на училищен творби, отдадени на водата. Ще бъде осъществено и разчистване на река Марица от боклуци от 15:00 ч.

Една от самодейностите в Хасково е състезанието за есе на тематика: „ Ускоряване на смяната: партньорства и съдействие ", в Регионалната ревизия по околна среда и водите (РИОСВ) в града ще има открит урок във връзка днешния ден.

Образователна сказка и проява с деца край река Черни Осъм се провежда до 24 март от Дирекция „ Национален парк Централен Балкан " в партньорство с Природонаучен музей, село Черни Осъм.

По самодейност на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Враца ще има през днешния ден разчистване на коритото и крайбрежията на река Лева в региона на Природна забележителност „ Вратцата ".

Залесяване с плодни дръвчета и шубраци в двора на ДГ „ Ален Мак " в село Звездец, община Малко Търново, е една от самодейностите в област Бургас, на 24 март.

В Благоевград главните събития ще са в Музея на водата, а в Шумен ще има конкурс за рисунка и снимка за възпитаници от три възрастови групи, отдаден на Световния ден на водата.

Списък с всички начинания - тук

Световният ден на водата се отбелязва от 1993 година по предложение на участниците в конференцията на Организация на обединените нации за околната среда и развиването в Рио де Жанейро, Бразилия (3-14 юни 1992), утвърдено с резолюция A/RES/47/193 на Общото заседание на Организация на обединените нации от 22 декември 1992 година Целта на деня е да се насочи вниманието на обществеността към нуждата от достъп до безвредна питейна вода и санитарни условия за всички. От 2018 година до 2028 година в границите на Организация на обединените нации се отбелязва и Международно десетилетие за дейности " Вода за стабилно развиване ". Мотото на деня за 2023 година е: " Да ускорим смяната ", сочи информация на отдел " Справочна " на Българска телеграфна агенция.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР