Всяка година голяма част от хората си задават въпроса “

...
Всяка година голяма част от хората си задават въпроса “
Коментари Харесай

Кога е цветница? Обичай, кой празнува на Цветница и пожелания за празника.

Всяка година огромна част от хората си задават въпроса “ Кога е Цветница? “. Тази година Цветница се пада на 17 април 2022. В другите краища на България празника носи още и имената Цветна неделя, Връбница, Вая (Вайя), Палмова неделя и Куклинден.

Според националните вярвания това е денят в който Исус влиза в Йерусалим и е бил посрещат от хората с палмови клончета и цветя.

Този празник се чества в 6-та неделя от Великия пост и върбовите клончета са знак на този ден.

Кога е Цветница?

Тази година означаваме празника Цветница на 17 април 2022 . Този празник няма закрепена дата, всяка година дата се сменява, само че постоянно се пада една седмица преди Великден и неделята след Лазаровден, който постоянно е в събота на 8-ят ден преди Великден.

Лазаровден, честваме на 16 април 2022 година , а Великден се пада една седмица по-късно, на 24 април 2022 година.

Кога ще се пада Цветница през 2023, 2024 и 2025 и 2026 година:

  • 9 Април 2023
  • 28 Април 2024
  • 13 Април 2025
  • 5 Април 2026

Какво повелява традицията на Цветница?

Върбовите клончета са нещото с което всички свързват празника Цветница.

На следния ден едно огромно голям брой, което бе пристигнало на празника, като чуха, че Исус идел в Ерусалим, взеха палмови клони и излязоха да Го посрещнат, викайки: Осана! блажен, Който иде в Господното име, Израилевият Цар!

Е, ясно е за какво сме изменили традицията леко и сме заменили палмовите с върбови клончета. Върбовите клончета и цветята донесени от миряните се освещават и се дават на всички посетили празничната литургия в църквата.

Завиват се във формата на венец и се закачват на вратата на дома ви. По този метод се демонстрира, вярата и поклонението към Исус Христос. Смята се още, че върбовите клончета ще пазят дома ви от зло, заболявания и ще ви донесат здраве и благоденствие.

На Цветница не престават и част от обичайте за Лазаров ден. Сутринта на Цветница се организира и ритуала кумичене на лазарките, по-късно приключва с моминските пролетни игри. На площада преди залез слънце всички моми и ергени играят лазарското хоро за финален път, тази година.

В някой елементи на България се има вяра, че на този ден мъртвите излизат от гробовете си и чакат околните да им донесат по нещо. Затова рано заран на Цветница роднините отиват на гробище с върбови клончета, вода и царевични стъбла. Преливат им, забиват върбовите клончета и с царевичните стъбла палят огън.

Трапезата на Цветница

Цветница се пада на втория ден от Големия пост, на този ден е разрешено да се яде риба.

На трапезата би трябвало да има единствено постни ястия като, фасул, картофена салата, бобена салата, маслини, зелена салата или ястия от коприва изключение прави единствено рибата. Чрез нея може да захраните организма си и да си набавите омега-3 мастни киселини, защото през Страстната седмица след празника постът е доста непоколебим и свършва на Великден.

Ако ви се хапва нещо сладко и не може да устойте на постите, може да си позволите да вземем за пример кадаиф или нещо което не е мазно, въпреки всичко са пости.

Кой чества на Цветница

На този празник имен ден имат всички прелестни и благозвучни имена на цветя, дървета и техните производни.

Имен ден на Цветница честват:

  • Аглика
  • Божур, Божура, Билян, Биляна, Билка, Билко, Билина, Билчо, Биляна
  • Виолета, Виолина, Върба, Върбан, Върбана Върбина, Върбинка, Виола
  • Гергина, Гроздан, Грозда, Гроздана, Грозданка, Гергана
  • Далия, Дафин, Дафина, Дафинка, Дафна, Дафне, Дельо, Делян, Деляна, Детелин, Детелина
  • Жасмин, Жасмина
  • Здравка, Здравко, Зюбюл, Зюмбюла
  • Ива, Ивана, Иванка
  • Иглика
  • Калин, Калина, Калия, Камелия, Карамфил, Карамфила
  • Латина, Латинка, Лиана, Лилия, Лили, Лиляна, Лила, Лоза, Лозан, Лозко, Лозина, Лозана, Лозен, Лозка
  • Малин, Малина, Малинка, Малинко, Марга, Маргарита, Маргарит
  • Нева, Невен, Невена, Невяна
  • Ралица, Ренета, Рени, Роза, Розалина, Розалия, Розен, Розина, Розица, Розмари, Ружа, Роса, Роса, Росан, Росен, Росена, Росина, Росица
  • Теменуга, Теменужка, Трендафил, Трендафила, Трендафилка
  • Цвета, Цветан, Цвети, Цветалина, Цветана, Цветанка, Цветелин, Цветелина, Цветиана, Цветин, Цветина, Цветияна, Цветка, Цветко, Цветозар, Цветозара, Цветомила, Цветомил, Цветомир, Цветомира, Цветослав, Цветослава, Цвятко, Ценьо, Ценко
  • Явор, Явора, Ягода, Ягодина, Ягодинка, Ясен, Ясмин, Ясмина

Пожелания за Цветница

Стана ясно по кое време е Цветница, какви са обичайте, какво да сложите на трапезата, кой чества на Цветница, дано забележим и няколко забавни и истински пожелания за Цветница.

Изберете своето благопожелание за празника на вашия именник, от тези 10 цветни пожелания за Цветница.

„ Честит имен ден! Нека на този ден да получиш кошница цялостна със здраве, обич и доста шанс. „

„ Днес е Цветница, дано тя да те подари с доста свежи, пъстри и незабравими моменти в живота ти. Здравето и шанса да са постоянно при теб. Честита Цветница! “

„ Честит имен ден! Бъди свежа и цветна като цветята, слънчева и топла като пролетта и усмихната като слънцето! “

„ Честита Цветница! Щастие, шанс, здраве и обич да са постоянно до теб. “

„ С пожелания за здраво здраве, доста усмивки и шанс. Бъди пъстра като цветята, чиста като водата и свежа като утринна роса. Честит имен ден! “

„ Честита Цветница! Имаш шанса да си дарен с име, носещо наслада, прохлада и разноцветност в живота ти! Никога не ги губи, а ги пази. Весел празник! “

„ Росна китка през днешния ден ти правя подарък, с обич и благополучие аз те подарявам, усмивка на лицето ти да заблести, от благополучие да греят твоите очи! Честит имен ден! “

„ Честит имен ден! Желая ти усмивки до небето, от благополучие да ти искри сърцето, здраве да имаш до насита и парички да имаш в портмонето. “

Името си пъстро с наслада ти носи, дано всеки ден да бъде пъстър, и изпълнен с хубави фантазии. А, в случай че инцидентно облаци се появят, с вътрешно зарево ги изгони и слънцето още веднъж посрещни. Честита Цветница!

„ Честит имен ден! Нежно цвете си ти, нежно, пъстро и красиво. Затова ти поисквам в никакъв случай не спирай да цъфтиш, и да радваш всички ти! “

Често задавани въпроси

Кога е Лазаровден и Цветница?
Тези празници са плаващи, само че постоянно се честват преди Великден – 8 дни преди Великден в събота за Лазаровден и 7 дни преди Великден в неделя за Цветница.
Какъв празник е Цветница?
Цветница е плаващ празник, който е национален, религиозен и християнски празник. Празнува се както от православната, по този начин и в протестантската и католическа черква.
Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР