Всяка година Европейският съюз губи по 60 млрд. евро заради

...
Всяка година Европейският съюз губи по 60 млрд. евро заради
Коментари Харесай

Всеки гражданин на ЕС губи по 116 евро на година заради фалшиви стоки

Всяка година Европейският съюз губи по 60 милиарда евро поради подправянето на артикули в 13 бранша. Това демонстрира проучване на Службата на Европейския съюз за интелектуална благосъстоятелност (EUIPO).

Става дума за сфери като козметика и персонална хигиена, облекло, обувни произведения и такъми, спортни артикули, играчки и игри, бижутерия и часовници, ръчни чанти и багаж, музикални записи, спиртни питиета и виновност, фармацевтични артикули, пестициди, смарт телефони, гуми и акумулатори .

Последните данни демонстрират, че директните годишни загуби в тези браншове вследствие на съществуването на подправени артикули на пазара възлизат на 60 милиарда евро, което се равнява на 7,5% от продажбите в тях. Натрупаните загуби са в размер на 116 евро на жител на Европейски Съюз на година, прецизират от EUIPO.

Тъй като законните производители създават по-малко, в сравнение с биха произвеждали при неналичието на фалшифицирани артикули и поради това наемат по-малко служащи, в тези браншове се губят непосредствено 434 000 работни места.

Оценката от отчета сочи, че заради съществуването на подправяне, 13-те бранша в България губят 19,8% от директни продажби годишно. Това се равнява почти на 552 милиона евро (1,1 милиарда лева) или 77 евро (150 лева) на български жител на година.

Изпълнителният шеф на EUIPO Антонио Кампинос съобщи: " За пръв път през последните 5 години отчетите и проучванията ни са основа за построяването на цялостна визия за икономическото влияние на подправянето и пиратството върху стопанската система и разкриването на работни места в Европейски Съюз и също така дават сведения за методите за нарушение на правата на интелектуална благосъстоятелност ", споделя Кампинос.

По думите му с проучванията се показва и позитивният принос на интелектуалната благосъстоятелност върху заетостта и растежа. " Стремежът при работата ни е създателите на политики и жителите да не се съмняват в цената на интелектуалната благосъстоятелност и вредите вследствие на нарушаването ѝ ", безапелационен е в умозаключение Кампинос.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР