Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за наградата Карл

...
Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за наградата Карл
Коментари Харесай

Победителят в националния етап на Европейската младежка награда „Карл Велики“

Всяка година Европейският парламент и Международната фондация за премията „ Карл Велики “ провеждат конкурс за планове, осъществени от и за младежи.

Национално жури във всяка страна от Европейски Съюз избира по един план, а по-късно от селектираните 27 плана се дефинират тримата лауреата на европейската премия.

Проектът Лятна академия „ Перспективи “ ще показва България на 15-ото годишно издание на общоевропейския конкурс за премията „ Карл Велики “ за младежи за 2022 година Той има за цел да включи студенти от европейски университети в живота на дребните общности в България, които да ангажират свободното време на младежите в просветителни действия, създавайки по този метод нови благоприятни условия за социализация.

Българското национално жури, формирано от членовете на Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП), Цветелина Пенкова (С&Д), Атидже Алиева-Вели (Обнови Европа), Андрей Слабаков (ЕКР) и ръководителя на Националния юношески конгрес Мирослав Цеков, избра плана за победител всред 14 кандидатури от България. Според журито присъединяване в плана на младежи освен от страни в Европейски Съюз (България, Испания, Франция), само че и отвън него (Украйна, Бразилия) способства към самобитността и многообразието на плана, като по едно и също време с това по наличен и автентичен метод се разпространяват всемирен полезности, хрумвания и достижения.

През 2021 година народен победител за България беше планът „ “, а през 2020 година страната беше показана от плана „ “.

Лятна академия „ Перспективи “

От лятото на 2016 година е хазаин на студенти от разнообразни европейски университети, които реализират своите образователни практики на терен в разнообразни дребни обитаеми места в България. Основната цел на плана е да основава предпоставки за повишение ангажираността на младежите от дребните общности и селските региони в страната в просветителни, обществени и културни мероприятия през летните месеци. По този метод се бори и с главното предизвикателство по отношение на пълноценната социализация на младежите, а точно зависимостите.

До момента над 25 млади европейци, участници и в „ Еразъм+ “, са осъществили своите тримесечни стажове в страната, допринасяйки за дейното включване на младежите в публичния живот посредством развиването на нови пълномощия като информационни умения, прочувствена просветеност, междукултурни взаимоотношения, приемливост и взаимност, умения за обществено говорене; гражданско присъединяване и демократични правила, познания за Европейския съюз, екология и околна среда и цифровизация.

От 2016 година до шестото издание на Лятна академия „ Перспективи “ през 2021 година по плана са осъществени юношески начинания в над 30 разнообразни обитаеми места в България. Последните от тях са в градовете Свищов и Исперих и в село Разбойна. Освен избрани социално-икономически условия, обуславящи неприятен достъп до публични, транспортни и здравни услуги, както и стеснен достъп до занимания в свободното време, младежите от тези райони са изправени и пред в допълнение предизвикателство, идващо от техния набожен и етнически генезис.

Програмите по плана се реализират чрез просветителни сесии и курсове, физически действия измежду природата, ролеви игри, дебатиране, дейни полемики, както и интерактивни неофициални обучителни способи.

Европейска младежка премия „ Карл Велики “

Наградата „ Карл Велики “ за младежи, която се провежда взаимно от Европейския парламент и Фондацията за интернационалната премия „ Карл Велики “, се връчва за планове, чиито основатели са на възраст сред 16 и 30 години. Спечелилите планове би трябвало да предизвикват разбирателството в Европа и света, да подкрепят построяването на общо чувство за европейска еднаквост и интеграция; да служат като модел за младежите, които живеят в Европа, и да оферират на практика образци за взаимното общуване на европейци като една общественост.

Европейско жури, формирано от трима членове и ръководителя на Европейския парламент, и четирима представители на Фондацията за интернационалната премия „ Карл Велики “ в Аахен, ще излъчи спечелилия всред всички планове, отличени от журитата на национално ниво.

Наградата за най-хубав план е 7 500 евро, втората премия е 5 000 евро, а третата премия е 2 500 евро. По един представител от всеки от отличените национални планове ще бъде поканен да участва на церемонията по връчване на премиите сред 23 и 26 май 2022 година в Аахен, Германия, а тримата лауреати ще бъдат поканени да посетят Европейския парламент. Подробности могат да бъдат открити на уеб страницата на премията.

Предишни спечелили

Първо място в европейския конкурс през 2021 година завоюва чешкият план, който учи младежите благодарение на игри да мислят сериозно и да разграничават подправените вести. На второ място беше планът от Румъния, който събира младежи с известни персони, с цел да предизвиква любознателността, сериозното мислене и разговора сред поколенията. Испанската стратегия за продан завоюва трето място. Тя цели да подкрепи интеграцията на хора с увреждания и да разшири опциите им да опознаят Европа.В допълнение към младежката премия, всяка година се присъжда и Международна премия „ Карл Велики “. За 2021 година тя беше присъдена на румънският президент Клаус Йоханис заборбата му за „ единение, взаимно ценене и помиряване в Европа “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР