Всяка година един от четирима европейски граждани става жертва на

...
Всяка година един от четирима европейски граждани става жертва на
Коментари Харесай

Близо 50% от българите не знаят, че жертвите на престъпления са защитени в ЕС с конкретни права

Всяка година един от четирима европейски жители става жертва на закононарушение. Кампанията “Ще си разтварям очите ” на Европейската комисия има за цел да сложи във фокуса на публичното внимание тематиката за насилието и обвързваните с него закононарушения в България. Тя е ориентирана най-вече към околните на жертвите и ги приканва да държат очите си отворени за сигналите за принуждение и да бъдат дейни в помощта си към потърпевшите.

Европейската комисия започва акция за повишение на информираността по отношение на жертвите на закононарушения в България и поддръжката, от която те се нуждаят. Символично начало на акцията “Ще си разтварям очите ” в България беше сложено тази събота, 21 януари, с атрактивно събитие в столичен търговски център. За да слагат тематиката във фокуса на публичното внимание, известни персони като Мила Роберт и Евелина Чоева участваха в предизвикването " Отворени очи ". Те приканваха инцидентни минувачи да одобряват предизвикването да се гледат очи в очи, без да мигат, в израз на общото им заричане да не остават безразлични към жертвите на принуждение.

Кампанията е част от първата по рода си Стратегия на Европейски Съюз за правата на жертвите на закононарушения, която има за цел да подсигурява, че всички те могат да получат обезпечена помощ и отбрана. „ Трябва да разпознаваме жертвите на закононарушения и да им предоставим поддръжката, от която се нуждаят, с цел да намерят те сили да се оправят и да продължат напред “, съобщи комисарят по правораздаването Дидие Рейндерс. „ Много от жертвите обаче към момента не са наясно с правата си и не знаят по какъв начин могат да ги упражнят “, добави той.

Преди да започва акцията, Европейската комисия организира представително изследване в България измежду лица на възраст сред 18 и 30 години, с което да дефинира равнището на осведоменост за правата на жертвите в страната. Изследването се концентрира и в това до каква степен респондентите са осведомени с съществуването на центрове за поддръжка и с опцията да рапортуват тези закононарушения.

Резултатите сочат, че 49% от интервюираните в България не знаят, че жертвите на закононарушения са предпазени в Европейски Съюз с съответни права, а единствено към една трета от осведомените са наясно какви са те. Една от главните задания на акцията “Ще си разтварям очите ” е жертвите, техните другари и близки да схванат какви права имат и по какъв начин да се възползват от тях в България.

Проучването демонстрира още, че 86% от интервюираните в България биха предложили на жертвите да потърсят подпомагане, като употребяват профилирана помощ. Ето за какво акцията освен коментира правата на жертвите на закононарушения, само че и дава лист с локални организации, към които потърпевшите от принуждение могат да се извърнат за поддръжка.

Цялата информация за закононарушенията, правата на жертвите и центровете за поддръжка в България е налична на.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР