Всяка година десетки хиляди българи умират от заболявания на сърдечно

...
Всяка година десетки хиляди българи умират от заболявания на сърдечно
Коментари Харесай

Ивайло Дачов, CheckPoint Cardio: Българите са нехайни към здравето си заради недостатъчна информираност

Всяка година десетки хиляди българи умират от болести на сърдечно съдовата система - брой, който би могъл да бъде в пъти по-малък при дълготрайно наблюдаване и вярна диагностика. Именно това предлага CheckPoint Cardio - новаторска система за отдалечено следене на сърдечната активност.

Как работи - пациентът закрепя към гърдите си устройство, което посредством мобилната мрежа предава данни за него към профилиран телемедицински център. Там тези данни (ЕКГ, пулс, дишане, кръвно налягане и местонахождение на пациента) се наблюдават от лекари и медицински сестри непрекъснато. Информацията може да послужи за профилактика, за установяване на нужното лекуване, както и за бърза реакция при рецесия. Системата е налична за общопрактикуващите лекари, само че и за частни лица, които желаят да бъдат следени посредством нея.

Проектът се създава от 2010 година насам, а тази година CheckPoint Cardio се подреди и измежду финалистите в локалното издание на състезанието за обществено предприемачество Chivas Venture.

Expert.bg поговори с господин Ивайло Дачов, ръководещ сътрудник, за старта на компанията, за проблемите в българското опазване на здравето, които позволява, и за това грижат ли се българите задоволително добре за здравето си.

Г-н Дачов, бихте ли ни разказали по какъв начин се зароди концепцията за CheckPoint Cardio?

Проектът започва като опит да се погрижим за пациентите на един съответен лекар – нашият сегашен медицински шеф доктор Бойчев от Казанлък. В началото екип от запалянковци взехме решение да разработим система за телемониторинг в действително време, с цел да може той да си гледа пациентите и да снижи % смъртност. След това взехме решение да го създадем за повече пациенти и на други лекари, а по-късно – да създадем компания за телемедицински услуги. В момента имаме потенциал от към 100 000 прегледа годишно, работим с водещи клиники на Балканите и търсим финансиране за скейлване на компанията в няколко посоки. Нека кажем, че сме зрял стартъп.

Какви са главните преимущества на CheckPoint Cardio пред по-традиционните способи за наблюдаване на пациенти и диагностика?

В момента здравната диагностична инсталация е офлайн и е много тежка за носене (холтери за ЕКГ и кръвно налягане). От друга страна, портативните устройства, които мерят и пращат онлайн данни за човешката биометрия, дават единствено референтни стойности, които нямат точността за здравно премерване, въз основата на което да се прави диагностика. CheckPoint е първата в света система за портативни МЕДИЦИНСКИ устройства, които съчетават в себе си цялата биометрия като за натоварен екран в болница и които предават данни в действително време. Също по този начин, неповторимото при нас е, че тези данни се гледат в действително време от живи експерти, които диагностицират и реагират към пациента при затруднения.



По какъв метод CheckPoint Cardio оказва помощ и на българската здравна система (освен на пациентите)? Какви проблеми на опазването на здравето разрешавате?

България е на едно от първите места в света по неочаквана смъртност от сърдечно-съдови болести. Това е разумно, откакто сме първенци и по вреден метод на живот – пиянство, пушене, погрешно хранене, нечисти въздух, вода и храна и най-много стрес. Както споделя народът, слагаме си го на сърце. CheckPoint може да служи за система за народен профилактичен мониторинг, с който да се прави предварителна защита на тежки положения и гибел, само че и да се икономисват огромни средства за терапия на тези положения. Давам образец: в случай че системата откри хронично положение или риск от утежняване при един пациент, той стартира да приема елементарен медикамент, който коства на НЗОК 20 лева на месец, и пропуща инвазивни и оперативни лечения за десетки хиляди левове.

Освен това, системата генерира електронно пациентско досие, което е подготвен съставен елемент на бъдещата електронна здравна карта на пациента. В системата страната може да следи за качеството на здравното обслужване – дали при съответните находки, са взети съответни ограничения, и в случай че не са, кой е виновен за утежняването. Тоест, системата е доста положително средство за надзор от страна на вложителя в здравните услуги – страната или частни организации. Ефектите в обществен проект, отвън персоналната помощ към пациента, са: понижаване на неочакваната смъртност, икономисване на обществени средства, надзор върху качеството на опазване на здравето.



Колко пациенти досега са се възползвали от системата?

Над 36 000 пациенти.

По Ваши наблюдения отнасят ли се българите задоволително съществено към здравето си?

Според мен българите са много нехайни към здравето си, само че ненапълно това е поради незадоволителна информация. По наши наблюдения най-малко половината от хората, които смятат, че сърцето им е крепко, в действителност имат изразена симптоматика на ССЗ, само че не го знаят. Необходима е осведомителна акция за профилактични прегледи на сърцето, както се прави с рака на гърдата да вземем за пример. Но не офлайн прегледи за 20 секунди, които се вършат сега, а дълготрайно наблюдаване от най-малко 24 ч. Защото от сърдечен проблем си отиваме за 3-4 минути, а когато сме заболели от рак, имаме време да се лекуваме. Така че профилактиката на сърцето ще има надалеч по-осезаем обществен резултат. Всяко сърдечно заболяване е лечимо, за разлика от рака и диабета.

В кои други страни работите, с изключение на в България, и какъв е ползата там?

Системата работи в Гърция, Русия, Австрия, Германия. Правени са сполучливи проби в Турция, Македония, Сърбия, Италия, Съединени американски щати.

Предвиждате ли обновления и промени в CheckPoint Cardio през 2018 година?

Развиваме се в няколко съществени посоки:

- Индустриализация на производството на датчици и информационни модули

- Разширяване на потенциала на медицинския ни център до 300 000 прегледа годишно

- Разработване на изкуствен интелект за:

1. Детектиране на патологии и застрашаващи положение, в действително време

2. Система за алармиране и пресмятане в действително време, на % риск

3. Предиктивни модели за развиване на едно положение на пациента

4. Система за автоматизирано подкрепяне на лекарското решение – вероятни лечения

- Увеличаване на биосензориката, която да се следи – отдалечено наблюдаване на динамичност на кръвна захар, тонове на бебето при бременни в 8-9 месец, мозъчни талази

- Маркетинг и комерсиална мрежа.

Интервю на Деница Райкова

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР