Всяка година човечеството консумира 100 милиарда тона материали. Това количество

...
Всяка година човечеството консумира 100 милиарда тона материали. Това количество
Коментари Харесай

Планетата е на предела на възможностите си

Всяка година човечеството употребява 100 милиарда тона материали. Това количество се е нараснало четворно от 1970 година, а броят на популацията е единствено два пъти по-голям. А делът от тях, който отива за преработване, от ден на ден понижава на фона на общото количество.

Третирането на международните запаси като безгранични пък е на път да ни докара до световна злополука, тъй като просто няма да има задоволително от тях за всички в доста близо бъдеще.

Според отчет на Circle Economy, показан на Световния стопански конгрес в Давос, всеки човек на тази планета използва 13 тона материали годишно . Това количество е по-малко в страните, които разчитат на възобновими източници на сила да вземем за пример.
 Снимка 463185

Най-често употребяваните и в най-големи количества естествени материали са пясък, глина и трошляк . Те отиват най-вече в строителството. Следват въглища, петрол, природен газ и металните руди. Чак след всички тях идват растенията и дърветата.

Грубата сметка е, че към 40% от всички запаси отиват за основаването на жилища . След тях идват храната, превозът, опазването на здравето, връзките и артикули като облекла и мебели.
 Снимка 463186

1/3 от естествените материали на годишна база остават в приложимост и след първата година от потреблението си - да вземем за пример жилища и транспортни средства. Друга 1/3 от материалите обаче се трансформира в боклук, като едвам 8.6% от него се рециклира. 15% от материалите към се отделят в природата като нездравословни газове или остават някъде там като пластмасов отпадък, написа Guardian.
 Китай, възбраната и пластмасовите произведения за еднократна приложимост и какви ограничения планува страната
Китай споделя " не " на пластмасата

Строги ограничения

Основният съвет е прекосяване към кръгова стопанска система, при която въздействието върху околната среда се свежда до най-малко. От значително значение е и повишение на % на рециклирани материали. Според Организация на обединените нации, би трябвало да се научим да вършим повече с по-малко, както и да сменяем притежанието със шерването .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР