Всяка година броят на видовете растения и животни, които са

...
Всяка година броят на видовете растения и животни, които са
Коментари Харесай

Апокалипсисът на насекомите

Всяка година броят на типовете растения и животни, които са застрашени от изгубване, се покачва фрапантно . Според учени, приказваме за над милион типове, половината от които са единствено инсекти.

Тяхното изгубване е съществено подценено, тъй като доста типове не са разпознати и квалифицирани и това може и в никакъв случай да не се случи, тъй като са пред изтриване.

Свикнали сме да мислим за насекомите като за досадни вредители, само че истината е, че животът ни на тази планета е невъобразим без тях . Именно по тази причина от научните среди насочат следващото съществени предизвестие - да спрем избиването на насекомите, преди да е станало прекомерно късно.
 Снимка 466343

Кризата с изчезващите инсекти, които летят, пълзят и се движат по водата е единствено върха на айсберга, който в действителност съставлява едно от шестте най-големи измирания на типове в последните половин милиард години .

Последното сходно е било преди към 66 милиона години, когато поради голям астероид, паднал на Земята, изчезват динозаврите и още доста други форми на живот (ако имаме вяра на астероидната теория). Този път обаче отговорни сме единствено ние...
 Снимка 466341

Човешката активност е в основата на изгубването на естествения хабитат на огромна част от насекомите, а оттова и на представителите на другите типове. Замърсяването на околната среда, промените в климата и потреблението на инсектициди са едни от главните убийци на насекомите. На от ден на ден места по света пък те стартират да се одобряват като суперхрана, богата на доста хранителни субстанции.
 Защо щурците са суперхрана
Защо щурците са суперхрана

Месото на бъдещето

А с изгубването на насекомите губим доста повече от тях самите. Най-вече поради главната им задачата - опрашването на растения . Те дават услуги в екосистемата, за които, в случай че ги няма, хората харчат милиарди, с които да се опитат да ги заместят посредством технологии.

Културите, които се нуждаят от опрашване, в международен мащаб имат стойност, равняваща се на няколкостотин милиарда $, написа Science Alert.
 Коалите, пожарите в Австралия и ще изчезнат ли животните
Коалите са пред изгубване

Безпомощни пред бедствието

Освен това, доста скотски типове, най-вече птици, също са застрашени от изгубване заради неналичието на задоволително инсекти, с които те се хранят. Според учените, това въпреки всичко е възвратим развой, само че единствено в случай че се положат задоволително и верни старания.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР