Всяка година 150 - 200 деца до 18-годишна възраст се

...
Всяка година 150 - 200 деца до 18-годишна възраст се
Коментари Харесай

Всяка година 150-200 българчета се разболяват от рак

Всяка година 150 - 200 деца до 18-годишна възраст се разболяват от рак, сподели пред публицисти Маргарита Борисова от съдружие "Деца с онкохематологични заолявания ", цитирайки данни от Световната здравна организация, съобщи Българска телеграфна агенция.

Шансовете изцяло да се излекуват е 65-85 %, като лекуването на някои от тях е тежко и дълго и се постанова децата да бъдат изолирани, добави Борисова.

По думите ѝ 8 от 10 деца с карцином живеят в страни с ниски или междинни приходи.

Светият синод на БПЦ подарява средства на Клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ

Острата лимфобластна левкемия е най-честото онкологично заболяване във възрастта 0-14 години, сподели проф. Добрин Константинов, ръководител на Българското здравно сдружение по детска хематология. По думите му пикът на заболяването е сред 1 и 9-годишна възраст, като през последните 40 години честотата на болестта се е нараснала.

В последните десетилетия над 80 на 100 от болните деца имат многогодишна трайна ремисия, равностойна на изцеление, добави още проф. Константинов.

Профилактика на онкохематологичните болести няма, сподели проф. Жанет Грудева, шеф на Клиника по клинична хематология в болница "Св.Георги " - Пловдив. Тя акцентира, че всеки би трябвало един път годишно да направи проучване посредством цялостна кръвна картина. Симптомите са свързани с необяснима изнемощялост, по-лесна поява на кръвоизливи при нормални действия, необяснима нараснала температура, увеличени лимфни възли, тежест в подребрието.

Появата на тези признаци обаче значи, че процесът е напреднал, предизвести проф. Грудева и посъветва над 50-годишна възраст цялостната кръвна картина да се прави два пъти годишно. Нова терапия за лекуване на остра лимфобластна левкемия е включена в Позитивния лекарствен лист от края на предходната година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР