Всяка фирма със спад на продажбите над 20% заради коронавируса

...
Всяка фирма със спад на продажбите над 20% заради коронавируса
Коментари Харесай

Ето кой ще ползва схемата 60:40 за заплати

Всяка компания със спад на продажбите над 20% поради ковид ще може да кандидатства за държавна помощ за погашение на заплати по схемата 60:40 за 3 месеца.  За базов ще се взема месец март 2020 година, сравнението ще се прави с март 2019. Трудовите контракти на служащите, 60% от заплатата на които ще поема страната, би трябвало да бъдат подписани преди оповестяването на изключителното състояние. За фирмите, основани след март 2019 година има обособен ред за доказване на оборотите. Това взеха решение министрите на изключително съвещание през днешния ден, извършено посредством видеовръзка. Резултатите бяха показани на брифинг в Министерски съвет от премиера Бойко Борисов, заместника му Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и обществения министър Деница Сачева.

Около 1- 1,5 милиарда лева ще са потребности за погашение на 60% от заплатите на компаниите в рецесия, изясни министър председателят Бойко Борисов. Затова тази вечер ще има още едно изключително съвещание на кабинета, на което ще бъде гласувано предлагането за актуализация на бюджета. Така ще се обезпечат парите за схемата 60:40.

Решението на министрите включва лист със браншове, които са директно наранени от заповедта на здравния министър Кирил Ананиев да ограничаващи ограничения. Това са търговците на дребно в моловете, хотелиери, рестораньори, туроператори, актьори, създатели, пътнически превоз, спортни действия и др . Тези работодатели ще могат да аплайват още от на следващия ден в Агенцията по заетостта, в период до 7 дни ще схванат дали са утвърдени и до 5 дни ще получат своите обезщетения. Министрите Владислав Горанов и Деница Сачева изпращат мярката към Европейска комисия още през днешния ден, а от Комисията са уверили, че ще я върнат в границите на 24 часа, обясни още Борисов.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР