Всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с

...
Всяка фирма, която има спад на приходите от продажби с
Коментари Харесай

Засега: За да получат помощ, фирмите ще трябва да доказват 20% спад с фактури

Всяка компания, която има спад на приходите от продажби с над 20% поради ковид, ще може да кандидатства за държавна помощ по схемата 60/40 за 3 месеца, написа в. 24 часа. 
Това е написано в последния вид на постановлението за обезщетенията, което би трябвало да се гласоподава от Министерския съвет.  То ще влезе в действие със задна дата- от 13 март. А компаниите ще могат да подават документи онлайн от вторник пред Агенцията по заетостта.
Всеки шеф,. Но би трябвало да потвърди спад на приходите през настоящия месец с не по-малко от 20%.. Регистрираните компании по Данък добавена стойност ще би трябвало да дават копие от дневниците за продажби, а останалите - списък на фактури.
Тези оферти бяха направени от Българската стопанска камара, а тристранката ги одобри.
Документите ще се подават електронно в Агенцията по заетостта.
Фирмите няма да потвърждават спад на приходите, в случай че активността им е била спряна със заповедта на здравния министър. Те ще бъдат изброени в лист.
Държавата ще заплаща 60% от брутната заплата на чиновниците, които са застрашени от редуциране - на база застрахователен приход. Останалите 40% би трябвало да се покрият от работодателите,. Точно това предложение е препъни камъкът сред страната и обществените сътрудници.
В самото разпореждане няма по какъв начин да бъде написана друга скица с изключение на 60/40, тъй като тъкмо тези числа са вкарани в Закона за изключителното състояние. От КРИБ и АИКБ обаче упорстват за законодателна смяна в него. Причината е, че заложеното съответствие 60/40 я прави неприложима за голямата част от българските компании, изключително за микро-, дребните и междинните предприятия.
“Няма настройка в понеделник Народното събрание да поправи закона. Има настройка държавното управление да утвърди това разпореждане ”, изясни ръководителят на АИКБ Васил Велев пред Нова тв.
Според него, схемата 60/40 би трябвало да важи допустимо най-кратко, като той засяга де факто месец март, а през това време да се направи ремонт на закона. “За да даде страната 23 лева, би трябвало предприятието, на което му е неразрешено да работи и няма доходи, да даде още 77 лева - това е 100% от чистия приход на служащия. А това неработещо дружество, което е без доходи, има да заплаща и налог здания, такса боклук и други непрекъснати разноски - да вземем за пример за защита или по заеми ”, изясни Велев за какво схемата не е работеща.
При дребния и междинния бизнес, където са над 3/4 от наетите българи, бюджетът се връзва месец за месец. Там няма такива запаси, които да разрешат, изключително пък за два или три месеца, да бъде приложена такава мярка, сподели още той.
Ако служащият отиде на борсата, страната ще му заплаща 60% от заплатата, а не 23%. Бизнесът желае и корекция на член 6 от Закона за изключителното състояние, в който е записано: “До анулацията на изключителното състояние не се ползват последствията от веселба за заплащане на отговорности на частноправни субекти, в това число лихви и неустойки за веселба, както и непаричните последствия като предварителна дължимост, повреждане на контракт и изземване на движимости ”. Този текст разрешава да не се заплаща и за доставки, и за нищо, предизвестява шефът на АИКБ.
“Всеки на всекиго може да не заплаща ”, съобщи той.
Този инструмент е за незабавна поддръжка за покриване на приходите на служащите. Няма по какъв начин за 2 седмици да обявим всички ограничения, които да покрият всички благоприятни условия, изясни обществената министърка Деница Сачева пред “Канал 3 ”.
Ще има ли фрагменти за туризма след месеци застой?
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР