Всяка епоха създава свои приказни герои, които на фронта на

...
Всяка епоха създава свои приказни герои, които на фронта на
Коментари Харесай

„Роуг 1: История от Междуконтинентални войни” на борда на X-Trail

Всяка ера основава свои приказни герои, които на фронта на автомобилостроенето през днешния ден носят систематизираното име кросоувъри. Тази приказка избрах да стартира по този начин: „ … преди доста години, в една далечна галактика…” се ражда джедаят Qashqai, ориста на който е да съкруши всички. Тогава на него се гледаше като на някакво неразбирателство, само че не мина доста време и точно той стартира това, което през днешния ден познаваме като революцията на кросоувърите.

Макар да се появява шест години преди Qashqai, X-Trail трябваше да премисли полезностите си. През 2000 година той бе заложил на концепциите, наложени от Patrol. Типичните офроудъри обаче бяха бързо изтласкани от Съпротивата. Така през 2014 година и X-Trail се включи в конкуренцията за предложение на огромен клиренс, само че с пътно поведени на лек автомобил. Този юни прелетях до Виена, с цел да тествам дружно обновените Qashqai и X-Trail.

Не се изненадвайте, че загатвам непрекъснато и двата модела. Те споделят освен една и съща платформа, само че и историята им в огромна степен се повтаря. Защото никой и не може да си показа в какъв феномен ще се трансформира Qashqai, въвел за пръв път формулата кросоувър.

Същото се случва и с X-Trail, чието първо потомство се продава с над 135% над предварителните проекти. Включвайки продажбите на Rogue, под който псевдоним се продава моделът в Съединени американски щати, през фискалната 2016 година X-Trail е най-популярният в света SUV с продадени 766 000 автомобила, което е повече от всеки различен конкурентен модел. А от 2000 година досега моделът е осъществен в тираж от над 3,7 млн. бройки, което го трансформира в най-продавания кросоувър в света.

Volvo XC60 е новото мерило в класа (тест драйв)

Обновеният Peugeot 308 предлага скандинавска изтънченост (тест драйв)

Golf 7S като iPhone 7S: минимални промени за оптимален резултат (тест драйв)

Този див, див запад на гърба на Mustang Cabriolet (тест драйв)

До 2007 година X-Trail бе ръбест и калта постоянно бе детайлът, който персонализираше външния му тип. Но това се промени и рекордните продажби към този момент не се дължат на калта и сериозните му качества отвън пътя, а на стила и дизайнерски похвати, които оказват помощ да се прикрие размерът и да му се придаде лъчение на лек автомобил. При фейслифта за 2017 година още веднъж дизайнерите са били тези, които са имали най-тежката дума.

Акцентът в променената визия е последната интерпретация на „ V-motion” радиаторна решетка на Nissan, което е по-широка от преди и оставя своя отпечатък в дизайна на бронята под нея. От двете страни на радиаторната решетка са инсталирани нови халогенни фарове, които при топ равнището на съоръжение Tekna са full LED. Тук късите светлини към този момент разчитат на динамични завиващи светлини (AFS), работещи съгласно скоростта на автомобила и ъгъла на завъртане на кормилото. И двата светлинни блока се характеризират с съвременна нова версия на „ бумеранг” светлинния автограф на X-Trail.

Задната ризница на новия X-Trail е с изменен дизайн, който й придава по-мощен тип с нови хромирани акценти. Задният светлинен автограф е осъвременен до full LED. В профила е добавена хромирана лайсна в основата на двете порти, като се оферират нови като дизайн джанти.

Въпреки актуализирания си тип, ударението продължава да е сложено върху практичността, ръководството и новите технологии. А за постигането на първото дизайнерите сгряха душата ми с работата си в интериора. Първото нещо, което виждам като лидер, е новият, по-дебел волан с D-образна форма. Освен по-привлекателна форма, той предлага по-добър захват и по-интуитивен надзор на ръб компютъра и круиз контрола. Но това е единствено началото на измененията в интериора. Може и да не са съществени, само че направени на точните места подсигуряват по-приятно преживяване на борда на X-Trail. По-добрата сглобка е довела до обезвреждане на паразитните шумове, а по-качествените материали вършат сетивния контакт доста прелестен. Електрическа пета врата улеснява достъпа до багажника, в случай че сте се натоварили в МОЛ-а, същото важи и за достъпа до опционалния 3-ти ред седалки. Аз не бих се санкционирал да седнал съм най-отзад, само че в Европа на 7-местната версия се падат 40% от продажбите. Обемът на багажника е повишен до 565 л при 5-местната версия, а при 7-месттата е останал неизменен (440 л).

Акцент в интериора е новата аудио системата с 8 високоговорителя BOSE Premium, предлагаща се общоприетоо при равнище Tekna. Системата е особено настроена за X-Trail, под чиято предна пътническа седалка е инсталиран и 8-канален дигитален усилвател.

Голямата оригиналност на софтуерния фронт е самостоятелното ръководство ProPILOT, което ще се предлага от 2018 година ProPILOT ще управлява ръководството, ускорението и прекъсването в едно платно на автомагистрала при придвижване с висока скорост или в огромно запушване в града. Той се базира на три технологии – Lane Keep Assist, Intelligent Cruise Control и Traffic Jam Pilot (TJP).

Под предния похлупак най-сетне бе инсталиран 2,0-литров дизел, който клиентите трябваше да почакат много време. Този елемент се появи още през 2016 година, което значи, че за фейслифта няма новости в региона на задвижването. Аз предпочитам него, защото той е оптималният вид за огромния модел. Предлага се с предно и 4х4, с 6-степенна „ ръчка” и CVT. Попадам на версия със задвижване на четирите колела и механична трансмисия, което не е неприятно поради неособено високото ми мнение за безстепенните трансмисии. Системата All Mode 4x4-i в България си е наложителна, само че в Европа на версиите с 4х4 задвижване са пада едноцифрен % от общите продажби.

В автоматизиран режим задвижващи са предните колела, само че при загуба на сцеплание автоматизирано се превхърля въртящ миг и обратно. Може да изберете и да заключите диференциала, като по този начин разпраделението на нютон метрите е 50:50. Нищо новаторско, само че повече от задоволително, с цел да се позабавлявам на страхотната офроуд права из австрийските планини, които уредниците бяха избрали. Тя не блестеше със съществени тествания за проходимост, само че ми даде опция да се позабавлявам. А и надали някой ще урови Z-Trail там, където можеше да мине първото потомство.

Изненадващо 6-степенната механична кутия извади на показ един значителен минус на мотора, а точно сериозната турбо дупка, която тук-там ме караше да смъквам с предавка по-ниска от това, което чаках, че моторът ще поеме. Не съм и очаквал някаква супер директна връзка сред кормилото и пътя, с каквато могат да се похвалят други съперници, само че X-Trail наваксва с Active Ride Control, което следи пътната настилка за вълнообразни неравности, като подава краткотрайни спирачни импулси, с цел да ги компенсира. За обезпечаване на непоклатимост в завои се грижи Active Trace Control. Тя следи скоростта, ъгъла на завъртане на кормилото, отваряне на дроселовата клапа и спирачно изпитание, подавайки спирачни импулси на вътрешните колела по време на завиване и на излизане от завоя с подадена газ.

Вероятно най-привлекателното в X-Trail е това, че няма да излъже упованията ти. Може да качи до седем индивида, да натоварите много багаж или да теглите някакво тежко ремарке. Визията и интериорът са доста изпипани, а огромният дизел, въпреки и тези 380 Нм да идват чак след 2000 об/мин, към този момент би трябвало да обезврежда една от огромните недостатъци на модела досега. Технологичният боеприпас е на едно от най-високите равнища в бранша. Привлекателен фамилен автомобил с качества, които би трябвало да го предпазят от Skoda Kodiaq.

Технически характерности:

Nissan X-Trail 2,0 dCi 4х4

Размери

Дължина, мм: 4690

Широчина, мм: 1820

Височина, мм: 1710

Междуосие, мм: 2705

Маса, кг: 1625

Двигател

Вид: редови, 4-цилиндров, турбо

Работен размер, куб. см: 1995

Макс. мощ, к.с. при об/мин: 177 при 3750

Макс. въртящ миг, Нм при об/мин: 380 при 2000

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 204

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 9,4

Среден разход, л/100 км: 5,6

Вредни излъчвания СО2, г/км: 149

Базова цена за модификацията, лева с Данък добавена стойност: 61 280

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР