„Всяка една политическа партия, която направи отстъпление по темата със

...
„Всяка една политическа партия, която направи отстъпление по темата със
Коментари Харесай

Витанов: Който си позволи компромис със Северна Македония изчезва от политическата сцена

„ Всяка една политическа партия, която направи оттегляне по тематиката със Северна Македония, ще понесе тежки вреди. Едва ли някой ще си разреши да направи компромис с тази идея, тъй като това ще значи – политическа гибел “. Това сподели ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов в предаването „ Темите “ по ТВ Европа.

Петър Витанов разяснява статуса в обществените мрежи на водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов за изискванията, при които България би трябвало да пусне РСМ до договаряния с Европейски Съюз, който провокира съществени полемики в обществените мрежи.

„ В подтекста на амплоато на Слави Трифонов на шоумен взех решение, че това е новогодишна смешка, тъй като България има позиция, призната с решение на Народното събрание, която е подкрепена от всички партии. Нещо повече, имаме необятен публичен консенсус по тематиката и сходни фриволни изявления могат да донесат вреда на обединението, само че съм сигурен, че няма да доведат до смяна в позицията на България “, разяснява Витанов. „ Видяхме, с какво неодобрение и с каква отрицателна конотация се посрещна този пост от българското общество. Защото няма по какъв начин да бъде продадено националното ни достолепие за туристически визи “, добави социалистът.

Петър Витанов регистрира, че връзките сред България и Република Северна Македония са влошени съществено заради ред аргументи. Но съгласно него българската страна няма право на оттегляне, тъй като не става въпрос за неуважение на суверенитета на съседите ни, а за съблюдаване на подписания с България контракт.

„ Лесно е, когато имаш народен консенсус, да защитаваш позицията си. Не смятам, че България ще се подаде на натиска, макар някои непремерени изявления, които може да отдадем и на неналичието на политически опит “, добави Петър Витанов във връзка мненията, че новото държавно управление може да направи съществени взаимни отстъпки под мощен външно-политически напън.

„ Факт е, че от 2017-та година до през днешния ден България не реализира прогрес в възстановяване на връзките. Скопие и София нямат жп-връзка, нямат високоскоростен път. Не успяхме да убедим и нашите западни сътрудници, че имаме редовно неспазване на контракта за добросъседство от страна на Северна Македония. Затова и се сблъскваме с непознаване на политическата обстановка в района “, сподели още Витанов.

Според социалиста оттегляне от българска страна ще бъде осъдено от гласоподавателите.

„ Ако има оттегляне от позицията ни, най-малкият проблем ще е дали ще има различие в обединението. Тези партии, които позволен оттегляне по тематиката със Северна Македония, ще понесат доста сериозна политическа вреда. Това ще бъде обвързвано с внезапен спад на публично доверие “, сподели още евродепутатът и цитира данни, съгласно които 95% от българите са обединени към концепцията, че Скопие би трябвало да съблюдава контракта си със София, с цел да получи „ зелена светлина “ за Европейски Съюз.

„ Който си разреши компромис със Северна Македония, ще изчезне от политическата сцена. Не мисля, че има партия, която може да си разреши сходно нещо “, предвижда Витанов.

Петър Витанов разяснява и цените на тока, които удариха българските консуматори и бизнес.

„ Поскъпването на тока е общоевропейски проблем, само че в България се усеща изключително мъчително, тъй като сме най-бедната страна в Съюза. И в случай че в Дания хората не усещат изключително трагично повишаване с 15-20 евро, то у нас това покачване значи още по-голяма бедност за доста хора “, сподели Витанов и добави, че съгласно европейските статистики близо 40% от българите са енергийно небогати.

Тази рецесия сподели, че Европа не е енергийно самостоятелна. Но Старият континент може да реализира по-голям суверенитет със серия от стратегически решения – развиване на атомна енергетика, на възобновимите енергийни източници, енергийна успеваемост в промишлеността и при битовите консуматори.

България е мощно заинтригувана да развива атомна енергетика. В момента Франция, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, възнамерява огромна стратегия за изграждане на нови нуклеарни мощности.

„ Важно е атомната енергетика да стане устойчива, тъй че да могат да бъдат заделяни европейски средства за създаване на централи. Това ще даде и сигурност на частния бранш, на банките, да кредитират атомната енергетика, да отпускат средства на сходен вид вложения. Вижда се, че тези базови мощности са извънредно нужни “, сподели още Витанов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР