Всяка една от страните в заплетената гражданска война в Йемен

...
Всяка една от страните в заплетената гражданска война в Йемен
Коментари Харесай

Кой срещу кого се сражава в Йемен

Всяка една от страните в заплетената революция в Йемен преследва свои лични цели, което прави спора по-труден за споразумяване.

Следва малко показване на някои от участващите групи и защо се борят те.

Хусите

В края на 90-те години на 20-и век кланът на хусите в най-северните региони на Йемен сътвори придвижване за религиозно възобновление на изповядващата шиитски ислям фракция Зайди, която в миналото е управлявала Йемен, само че чийто хартланд бе маргинализиран.

Противоречията с държавното управление последователно се изостриха и хусите подеха поредност от партизански войни против националната войска и даже провокираха къс граничен спор със Саудитска Арабия. Те откриха връзки с Иран, само че не е ясно какъв брой близки са тези връзки.

След като съумяха да завладеят столицата Сана през 2014 година, хусите ръководят там, опирайки се на част от съществуващата администрация, и тяхната дълготрайна тактика е неразбираема.

Привържениците на починалия президент Салех

Али Абдула Салех пристигна на власт в Северен Йемен през 1978 година и след обединяването с Юга през 1990 година остана президент (на обединената държава). Той се съюзи с локални племенни вождове и наложи върховенството си в страната, назначавайки хора от своя клан на основни постове в армията и стопанската система, което пък породи обвинявания в повсеместна корупция.

Когато някогашните му съдружници изоставиха Салех по време на Арабската пролет и го принудиха да напусне властта, той скъса с политическата традиция и мина на страната на тогавашните си врагове, хусите, като им оказа помощ да завладеят Сана.

Въпреки разликите посред им, те управляваха дружно огромна част от Йемен до предходната година. Тогава Салех видя късмет да възвърне властта на своя клан, като се обърна против хусите, само че бе погубен при опит за бягство. Когато той реши да премине на другата страна, същото сториха и някои командири и войски, които останаха лоялни към него. Сега те се борят против някогашните си съдружници, хусите, под управлението на сина на починалия президент, Ахмед, който е военачалник от армията и е обвързван с ОАЕ.

Правителството на президента Хади

Хади, който беше военачалник в Южен Йемен преди обединяването, застана на страната на Салех по време на късата революция през 1994 година След като сепаратистите бяха разрушени, Салех назначи Хади за вицепрезидент. Когато Салех бе свален от власт, Хади бе определен с 2-годишен мандат през 2012 година да управлява прехода към народна власт посредством нова конституция и нови избори, които бяха планувани за 2014 година Неговото ръководство обаче бе подкопавано непрекъснато от Салех, сепаратисткото придвижване на юг бе обновено и се изправи също така пред протеста на хусите и поредност от бомбени офанзиви на " Ал Кайда ". Хусите не одобриха новата конституция и изборите по този начин и не бяха създадени.

След като хусите превзеха Сана, Хади избяга и заживя в заточение в Саудитска Арабия. Той няма лична властова база и е считан за политически слаб. Военната намеса, подхваната от арабската коалиция, обаче се основава на обстоятелството, че държавното управление му е интернационално прието, и проектите за политически преход се свързват с него.

Южните сепаратисти

След оповестяването на независимостта от Англия Южен Йемен стана единствената комунистическа страна в Близкия изток, само че бе разкъсвана от непрекъснати междуособици. Отслабен от тях и от рухването на Съветския съюз, Югът се сплоти със Севера отпред със Салех през 1990 година

След като стана ясно, че властта остава съсредоточена в ръцете на Севера, остарялото управление на Юга се опита още веднъж да се отдели през 1994 година, по протестът му бързо бе сподавен от армията на Салех, която разграби Аден. Много южняци се оплакват от засилваща се икономическа и политическа маргинализация (в рамките на обединената държава).

Движението на южните сепаратисти страда от вътрешни разпри, само че остава мощна мощ в остарелия Южен Йемен и обезпечи доста от бойците, сражаващи се против хусите.

" Ал Кайда " на Арабския полуостров

Основан от членове на световната ислямистка формация, избягали от йеменски затвори, и от техни съратници, избягали от Саудитска Арабия през последните 10-ина години, " Ал Кайда на Арабския полуостров " (АКАП) стана един от най-мощните клонове на джихадистката мрежа.

АКАП се възползва от хаоса на Арабската пролет, с цел да сътвори мини страни в затънтени източни региони (на Йемен), и извърши поредност от кървави набези, които подкопаха устоите на преходното държавно управление на Хади. А в този момент, по време на гражданската война, АКАП прави набези и против двете страни. Проточилият се безпорядък в Йемен ще й даде повече благоприятни условия да се консолидира и да крои заприказва в чужбина.

Саудитска Арабия, ОАЕ и арабската коалиция

Саудитска Арабия счита придвижването на хусите за протеже на Иран, нейния максимален районен противник, и се стреми да не допусне Техеран на стане авторитетна мощ в прилежащ Йемен. Другите й цели във войната са да приключи ракетните удари и обстрела от страна на хусите, да възобнови преходния развой, който Рияд поддържа през 2012 година, и да не допусне дългогодишен безпорядък в Йемен, който да даде шансове на АКАП да крои терористични офанзиви против кралството.

Саудитските военновъздушни сили са изключително интензивно ангажирани в Йемен, само че кралството също е предоставяло база в заточение на Хади и оказва поддръжка на сухоземните сили, сражаващи се в Северен Йемен.

ОАЕ, които също поддържаха проекта за прехода от 2012 година, са другият основен участник в арабската коалиция. Емирствата желаят да не позволен разгръщане на ислямския екстремизъм в Йемен и считат пристанищата на страната за стратегически значими. Те се концентрират върху войната в южните елементи на Йемен и крайбрежието на Червено море. Другите страни от обединението са по-слабо ангажирани, въпреки че Судан взе участие с дребна пехотна военна част.

Иран и районните му съдружници

Иран поддържа хусите като част от от неговата районна " ос на съпротивата ", а (бунтовническото) придвижване от своя страна възприе някои детайли от революционната идеология на Техеран. Саудитска Арабия и нейните съдружници упрекват Иран, че въоръжава и образова хусите, само че дълбочината на тези връзки е противоречив въпрос и Техеран отхвърля да доставя оръжия в Йемен. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3304)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР