Всяка една от предложените машини (изтребителите, бел.ред) има своите положителни

...
Всяка една от предложените машини (изтребителите, бел.ред) има своите положителни
Коментари Харесай

Генерал Попов не разбира какво предлагат критиците на избора за Ф-16

Всяка една от препоръчаните машини (изтребителите, бел.ред) има своите позитивни характерности и по едно и също време с това могат да се насочат и забележки. С такова резюме разяснява сагата с избора на нов изтребител за българските Военновъздушни сили ръководителят на комисията по защитата в Народното събрание ген. Константин Попов. По думите му Ф-16 е един прелестен аероплан, само че при избора това, което натежава, е изборът на интеграция в структурите на НАТО и да осигурим развиването и модернизацията на българската войска, в частност на Военновъздушни сили.

" Грипен " е също прелестна машина, само че приказваме, че сме част от един съюз, а със Съединени американски щати имаме стратегическо партньорство и съдружник, на който можеш да разчиташ ", изясни Попов.

Много други неща въздействат на този избор и естествено решението е политическо, по думите на Попов, който посочи и че решението се взима от парламент, държавно управление и министри и надлежно, те, политически лица, носят отговорността.

" Какво се предлага в действителност? Как да достигнем до съвършената цена без договаряния ", запита Попов.

Константин Попов не може да разбере какво оферират критиците на процедурата в лицето на Българска социалистическа партия, Марешки, Сидеров, в това число и на президента Румен Радев. " Да върнем процедурата изначало, да дойдат изборите, да стартираме договаряния още веднъж ", попита Попов, заявявайки и че постоянно е странял от това да разяснява по-конкретно думи на президента, макар че се познават от дълго време. Той напомни обаче постовете, на които Румен Радев му е бил заместител.

" Има някаква раздразнителност, има някакви думи... Има разбъркване на политика и професионална отговорност ", добави Константин Попов и изясни, че с решението на комисията и предлагането на държавното управление се дават една рамка и свободата на държавното управление да договаря, акцентира Попов. Той изясни, че в подадените до този миг предложения липсват цените по поддръжката и точно това ще бъде обект на договаряния.

За да имаме точни числа, би трябвало да отидем на договаряния. Точно за това са нужни тези договаряния ", уточни Константин Попов и добави периода - към 4 месеца.

" Аз не мога да схвана за какво не желаеме да отидем към договаряния ", съобщи още той.

Депутатът отхвърли да е имало напън от американска страна за избор на офертата на " Локхийд Мартин ". По думите му естествено е всяка страна на показва своя артикул и тъкмо това е направил Съливан по време на визитата си у нас. Това е било изцяло правилно и е позитивно, че представителите на страната, с която си приказваме са очевидни. По думите на Попов и по информацията, с която той разполага, с поддръжката офертата Ф-16 не е най-скъпият, а в дълготраен проект е изцяло съпоставим с " Грипен ", най-скъпият е " Юрофайтър ". Различни са методите, които се оферират в офертите и по тази причина би трябвало да има развой на договаряния, изясни Попов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР