Всяка една от предложените машини (изтребителите, бел.ред) има своите положителни

Всяка една от предложените машини (изтребителите, бел.ред) има своите положителни ...

Генерал Попов не разбира какво предлагат критиците на избора за Ф-16.


Всяка една от предложените машини (изтребителите, бел.ред) има своите положителни характеристики и едновременно с това могат да се отправят и забележки. С такова обобщение коментира сагата с избора на нов изтребител за българските ВВС председателят на комисията по отбраната в Народното събрание ген. Константин Попов. По думите му Ф-16 е един прекрасен самолет, но при избора това, което натежава, е изборът на интеграция в структурите на НАТО и да осигурим развитието и модернизацията на българската армия, в частност на ВВС.

"Грипен" е също прекрасна машина, но говорим, че сме част от един съюз, а със САЩ имаме стратегическо партньорство и съюзник, на когото можеш да разчиташ", обясни Попов.

Много други неща влияят на този избор и естествено решението е политическо, по думите на Попов, който изтъкна и че решението се взима от парламент, правителство и министри и съответно, те, политически лица, носят отговорността.

"Какво се предлага всъщност? Как да достигнем до съвършената цена без преговори", запита Попов.

Константин Попов не може да разбере какво предлагат критиците на процедурата в лицето на БСП, Марешки, Сидеров, включително и на президента Румен Радев. "Да върнем процедурата отначало, да дойдат изборите, да започнем преговори отново", попита Попов, заявявайки и че винаги е странял от това да коментира по-конкретно думи на държавния глава, въпреки че се познават отдавна. Той припомни обаче постовете, на които Румен Радев му е бил заместник.

"Има някаква нервност, има някакви думи... Има смесване на политика и професионална отговорност", допълни Константин Попов и обясни, че с решението на комисията и предложението на правителството се дават една рамка и свободата на правителството да преговаря, подчерта Попов. Той обясни, че в подадените до този момент оферти липсват цените по поддръжката и именно това ще бъде обект на преговори.

За да имаме точни цифри, трябва да отидем на преговори. Точно за това са необходими тези преговори", посочи Константин Попов и допълни срока - около 4 месеца.

"Аз не мога да разбера защо не искаме да отидем към преговори", заяви още той.

Депутатът отрече да е имало натиск от американска страна за избор на офертата на "Локхийд Мартин". По думите му естествено е всяка страна на представя своя продукт и точно това е направил Съливан по време на посещението си у нас. Това е било напълно коректно и е положително, че представителите на държавата, с която си говорим са явни. По думите на Попов и по информацията, с която той разполага, с поддръжката офертата Ф-16 не е най-скъпият, а в дългосрочен план е напълно съизмерим с "Грипен", най-скъпият е "Юрофайтър". Различни са подходите, които се предлагат в офертите и затова трябва да има процес на преговори, обясни Попов.

Източник: news.bg