Всяка държава в Европейския съюз има свои правила за гласуване

...
Всяка държава в Европейския съюз има свои правила за гласуване
Коментари Харесай

Европейски избори - правила за гласуването в отделните държави

Всяка страна в Европейския съюз има свои правила за гласоподаване на изборите за Европейски парламент, които се организират сред 23-26 май.

Ето главните правила:

Кой, по кое време гласоподава?

21 от 28-те държави-членки на Европейски Съюз гласоподават на избори на 26 май, неделя, в това число Франция, Германия и Полша.

Англия и Холандия гласоподаваха в четвъртък, 23 май; Ирландия на 24-ти; Латвия, Малта и Словакия на 25-и.

В Чешката република гласоподавателите имаха два дни, с цел да стигнат до изборните секции, на 24-ти и 25-ти май.

Три метода, 28 разновидността

Разпределението на местата в Европейския парламент се основава на симетричен избор. В държавите-членки обаче съществуват три разнообразни процедури за избиране на евродепутати, обобщава БГНЕС.

- Системата за преференциално гласоподаване се употребява в 19 страни, в това число Италия, Полша, Холандия и скандинавските страни. Тук гласоподавателят може, според от страната, да промени реда на имената в партийния лист, с цел да поддържа желания от него претендент, да отстрани претенденти от изборния лист или даже да избира и смесва претенденти от разнообразни листи.

- Затворената бюлетина разрешава да се гласоподава единствено за една партийна листа, в която са подредени претендентите, а редът по който се класират е закрепен. Списъците се дефинират от партиите с желаните от тях претенденти най-горе в листата. Този способ значи, че гласоподавателите не могат да избират съответни лица.

Той се употребява в седем страни, в това число Германия, Франция, Испания и Англия отвън изборния регион Северна Ирландия.

- В Малта, Ирландия и Северна Ирландия гласоподавателите не гласоподават по партийни листи, а избират единствено лица, като подреждат претендентите по реда на желанията си.

Задължително гласоподаване

Гласуването е наложително в пет държави-членки: Белгия, България, Кипър, Гърция и Люксембург. Белгия и Люксембург могат даже да издават санкции при положение на отсъствие пред урните.

Регионални изборни региони

Повечето държави-членки на Европейски Съюз гласоподават за парламент като единни субекти, само че пет дефинират районните изборни региони.

Белгия има три изборни региона, избрани по езикови линии. Другите са географски: 13 в Полша, 12 във Англия, пет в Италия и три в Ирландия.

Поща, пълномощие и интернет

16 страни разрешават гласоподаване по пощата, в множеството случаи в интерес на жители, живеещи в чужбина. Те включват Англия, Германия, Испания и скандинавските народи.

6 страни разрешават гласоподаване посредством пълномощие, при което обещано лице може да изиска от различен да гласоподава от негово име. В Белгия, Англия,

Франция и Холандия тази опция е налична за всички. В Полша и Швеция тя е непокътната за гласоподаватели, които не могат да отидат на място за гласоподаване, в това число заради възраст или увреждане.

Гласуването онлайн е разрешено единствено в механически напредналата Естония.

Представителство на дамите

11 страни постановат квоти по сексуален симптом в кандидатските листи.

В Белгия, Франция, Италия и Люксембург описите би трябвало да съдържат идентичен брой мъже и дами. В Хърватия, Испания и Словения минимум 40% би трябвало да са от един пол, намалявайки до 35% в Полша и 33% в Гърция и Португалия.

В Румъния минимум една жена или един мъж би трябвало да бъдат включени във всеки един лист.

Някои страни имат въведени ограничения, с цел да подсигуряват, че квотите за половете са изпълнени, само че глобите не постоянно са задоволителни, с цел да накарат страните да изпълнят това изискване.

Въпреки че несъответстващите описи се унищожават в Гърция, в страни като Франция и Люксембург единственият риск е санкция.

Минимална възраст

Във всички страни, като се изключи три страни, възрастта за гласоподаване е 18.

В Гърция тя е 17, а Австрия и Малта разрешават гласоподаване на 16 години.

За претендентите, в 15 страни, минималната възраст е 18.

Тя нараства до 21 в 10 други, в това число Полша и Чешката република.

В Румъния претендентът би трябвало да е навършил 23 години, а в Италия и Гърция минималната възраст с цел да бъде определено лицето за евродепутат е 25 години.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР