Всяка четвърта гара у нас може да стане само спирка.

...
Всяка четвърта гара у нас може да стане само спирка.
Коментари Харесай

Скоро изчезват 1/4 от автогарите у нас

Всяка четвърта гара у нас може да стане единствено спирка. Причината е, че за тях няма изпратени заявки за категоризация, а срокът за подаване на заявките изтече при започване на месеца. В страната има 126 автогари, като документи за категоризация са импортирани от 99, това сочи информация на Министерството на превоза, написа " Монитор “.

От ведомството прецизираха, че за останалите 27 автогари се чака кметовете на обитаемоте места, в които се намират, да изпратят писма, в които да посочат какво ще се случва с обектите. Срокът за категоризиране на автогарите в страната е до 4 май 2017 година, като сега тече процедура по установяване на групите за обектите, чиито притежатели са подали заявки до тази дата, изясняват още от транспортното ведомство. Новият правилник за категоризация беше признат в края на предходната година, с него се вкарва правилото автогарите да бъдат разпределени в три групи.

В подадените заявки по-често притежателите не показват съответна категория, към която да се групира обектът. Точни стремежи са декларирали шефовете на единствено 13 обекта, от които 9 са декларирали трета и 4 – втора група. По данни на Министерство на превоза към края на предходната седмица са категоризирани едвам 14 автогари. В първа категория за сложени Варненската, Юг - Русе и Софийската централна автогара. Втора категория са гарите в Добрич, Силистра, Тутракан, Търговище и Свиленград. Най-много обекта има в трета група. Там са автогарите „ Младост “ във Варна, Тервел, Велинград, Пазарджик, Пещера и Елхово.

А преди да се дефинира съответната категория се инспекция на място от авансово избрана комисия и се попълня протокол от инспекцията. На база формирания документ и решението на комисията се изготвя заповед за установяване на категорията на съответната автогара, като образец от нея се изпраща на притежателя на автогарата, обясниха още отват още от ведомството.

С въвеждането на промените се планува и смяна в цените, които превозвачите заплащат на автогарите, с цел да употребяват услугите им. Планира се за всяка категория да има пределни цени, които ще бъдат определяно по специфична методика, одобрена от министъра на превоза По данни на отрасловото ведомство е създаден е план на методология, който следва да бъде разискван още веднъж с представителите на браншови организации и след това оповестен за публично разискване.

От Националното сдружението на автобусните превозвачи са предложили цените да са 8 лева, 12 лева и 15 лева, надлежно за трета, втора и първа категория, сподели Галя Топалова, ръководител на организацията. Тя изясни още, че сега за огромен рейс на софийската автогара се заплаща по 18 лева за едно влизане, а за дребен цената е 12 лева Топалова сподели още, че сходни са цените и в други огромни градове като Русе, Бургас и Варна, а на някои места са даже и по-високи. Очакванията на сектора са, че с въвеждането на категоризацията цените, които се събират от автогарите, ще станат по-справедливи. В момента какви такси ще се събират на даден обект се дефинира от притежателя му.

Трябва да са с видеонаблюдение, СОТ и безжичен интернет

Видеонаблюдение, СОТ и безжичен интернет би трябвало да имат всички автогари съгласно новите условия. Освен това всеки обект би трябвало да разполага със личен уебсайт и работещ телефон, на който пасажерите да получават настояща информация. С новите регламенти се покачват условията за обезпечаване на досегаемост и улеснения за хората с увреждания и понижена пъргавина, да вземем за пример съществуването на подемна платформа или рампа за инвалидни колички става наложително за всички категории. Освен това на всички места би трябвало да има и маркирано място за прекъсване и престой на коли, пренасящи лица с понижена пъргавина, а на автогарите първа категория би трябвало да имат и подготвен личен състав, който да оказва помощ при потребност.

Гишета за информация и продажба на билети също са наложителни, също и отделено място за предпазване на багаж. Във всяка автогара би трябвало да има и помещение за майки с деца.

В регламента има записани и точни параметри, на които би трябвало да дава отговор чакалнята на всяка автогара, като за най-ниската 3–та категория тя би трябвало да е с 20 места за сядане и площта не по-малко от 40 кв. м. Автогарите от най-голям клас би трябвало да са най-малко 100 кв. м, на които да има сложени 50 места за сядане.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР