Всяка част от тялото има своята определена функция, а някои

...
Всяка част от тялото има своята определена функция, а някои
Коментари Харесай

Неподозираните възможности на езика ни

Всяка част от тялото има своята избрана функционалност, а някои са натоварени и с доста повече от една. В езика ни се съдържат хиляди вкусови рецептори , с помощта на които усещаме храната. Но част от цялостното прекарване е и ароматът, който улавяме през носа. Да, само че не напълно.

В научното списание Chemical Senses бе оповестен отчет, съгласно който в езика ни се съдържат и рецептори за аромати, като тези в носа . Така клетките на езика имат опцията да " подушват ".
 Снимка 420309

От този извод следва, че миризмата и усетът са неотлъчно свързани освен като две елементи от едно изцяло чувство, само че и на повърхността на езика. Взаимодействието сред двете сетива стартира още в устната празнина, а не чак в мозъка , както се смяташе до момента, написа Science Daily.

Този опит е първият, който потвърждава съществуването на обонятелни рецептори във вкусови кафези . Според учените, откритието може да докара до основаването на разнообразни модификатори на усетите, които да ни оказват помощ да се оправим с несъразмерния банкет на сол и захар да вземем за пример.
 Снимка 420311

В множеството случаи това, което отличава някои храни от други, е не техният усет, а ароматът им, който улавяме освен посредством носа, само че и посредством езика си. Той разпознава най-просто сладко, солено, кисело и горчиво , а рецепторите в носа дефинират по-точно аромата, с цел да се построи цялостното чувство от приемането на храни и течности.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР