Всяка бременна жена, независимо от нейната възраст, както и хората

...
Всяка бременна жена, независимо от нейната възраст, както и хората
Коментари Харесай

Всяка бременна жена и хората между 40 и 60 години имат право на безплатни изследвания за хепатит B и  C

Всяка бременна жена, без значение от нейната възраст, както и хората на сред 40 и 60 години имат право на безвъзмездни проучвания за хепатит B и  C. Това е допустимо с промени в Наредба 8 и 9, които разшириха обсега в частта действия по профилактика на популацията. Това стана ясно по време на конференция на Български лекарски съюз, осведомят от съюза.

Досега това беше допустимо единствено за вируса на хепатит B.  На всеки 5 години, лицата на възраст сред 40 и 60 година имат право на гратис проучване за двата вирусни хепатита, като направление за това се дава от общопрактикуващия доктор.  

Новите проучвания са безвъзмездни за пациентите и са част от по този начин значимата профилактика на популацията. Дава опция и за проучване на чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ, още веднъж един път на 5 година, в границите на профилактичните прегледи при персоналния доктор за хората на възраст 20-65 години.

С въвеждането им в границите на профилактичните прегледи се цели ранно определяне на възможни здравословни проблеми, в това число и такива на черния дроб и отделителната система.

" Изключително значимо е хората да знаят и да се възползват от предоставената им опция, тъй като хепатит В и С са измежду водещите аргументи за рак на черния дроб. За страдание у нас 87 000 са инфектираните с хепатит С, 226 000 са тези с хепатит В. Диагностицираните обаче са едвам 10% от тях като единствено 1% от заболелите годишно се лекуват ", това съобщи проф. Красимир Антонов, д.м.н., ръководител на Българското сдружение по гастроентерология, гастроинтестинална ендоскопия и абдоминална ехография.  

Всеки ден у нас умират четирима души от хепатит В и С заради липса на навременна диагностика и лекуване. В международен мащаб: 3000 дневно или един на всеки 30 секунди.  

Как ще се организират новите безвъзмездни проучвания за хепатит обясни доктор Гергана Николова: " След взимане на направлението пациентът може да отиде във всяка една лицензирана лаборатория, където дружно с останалите индикатори за кръвната картина ще излезе и резултатът от тестванията за хепатит В и С ". 

Тя добави, че ако резултатът е позитивен, пациентът  трябва да се върне при персоналния си доктор, с цел да подхващат нужните стъпки, да бъде ориентиран към експерт, който да му назначи терапия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР