Всяка баба лесно може да се превърне в любимка на

...
Всяка баба лесно може да се превърне в любимка на
Коментари Харесай

Детето предпочита баба

Всяка баба елементарно може да се трансформира в фаворитка на своите внуци и повода е главно една – тя им угажда във всяко едно отношение, а мама нормално играе ролята на неприятното ченге вкъщи. Ами по какъв начин да не харесваш такава баба? Проблемът стартира, когато бабата последователно измести майката и обсеби прочувствената галактика на детето. Има и такива случаи. Кога и дали би трябвало да се притеснявате?

Защо детето избира бабата

Логично е. Майката работи по през целия ден и се прибира вечер изтощена. През това време детето е било в компанията на своята баба, която му е разрешавала съвсем всичко неразрешено. Това е постоянно срещана обстановка, която в действителност може да сътвори дисбаланс в фамилните връзки. Особено, в случай че бабата изрично отхвърля да съблюдава разпоредбите, наложени от родителите и скрито зад тила им прави това, което тя самата счита за редно.

Баба по майчина и по бащина линия

Има разнообразни равнища на обвързаност. В това несъмнено, няма нищо неприятно, стига да не става причина за спор сред съпрузите. Според психолозите е напълно обикновено децата да изпитват друга обвързаност даже в фамилията. Детето ще усеща по-близка онази баба, която прекарва повече време с него. А в случай че това време е повече от времето, което то прекарва със своите заети родители, нищо чудно привързаността му към съответната баба да измести и тази към неговите мама и баща. Така най-малко наподобява на пръв взор. Дълбоко в себе си обаче детето остава вечно едно цяло с родителите си. Затова не трябва да се разочаровате, в случай че то прояви повече обич към бабата, и не трябва да вършиме драми, в случай че това е бабата на майката или на бащата. Малкото дете не ги дели на този принцип.

Полезни препоръки

За да не се отдалечите напълно от своето дете, не го оставяйте на бабата и през уикенда, колкото и да ви се желае да си починете от тежката работна седмица. Излезте дружно някъде и направете тези два дни доста специфични за фамилията. Понякога това е по-добро лекарство против умората, в сравнение с излежаването на дивана. А за детето споделените мигове с вас ще бъдат скъпи.

Когато сте на работа, безусловно си открадвайте минути, с цел да поговорите с децата по телефона. Така те ще знаят, че не сте ги не запомнили и мислите за тях, което няма да нарушава връзката ви.

С бабата поговорете умерено и пробвайте да й обясните за какво е значимо да съблюдава вашите правила. Важно е да съгласувате методите си, с цел да не се получава съществено разминаване. Най-важно е да се разберете във връзка с изкушенията: какъв брой часа телевизия да гледа детето, какъв брой да играе на видео игри, какъв брой сладкиши може да изяде и в кои часове на деня, дали да му купи сладолед по време на разходката на открито и на кои негови прищевки никога да не се съгласява. Ако има добър разговор сред майката и бабата, ще има и по-добри, ясни и спокойни връзки. Бабите от своя страна са длъжни да съблюдават условията на родителите, тъй като това са техните правила.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР