Всветовен мащаб броят на новите случаи на COVID-19 се увеличава

...
Всветовен мащаб броят на новите случаи на COVID-19 се увеличава
Коментари Харесай

СЗО: Новите случаи на COVID-19 по света се увеличават

Всветовен мащаб броят на новите случаи на COVID-19 се усилва за четвърта поредна седмица след наклонността на спад от последния пик през март 2022 година, сочат данните на Световната здравна организация (СЗО).

Вече са регистрирани над 546 милиона доказани случая и над 6,3 милиона смъртни случая от ковид от началото на пандемията.

През последната седмица са регистрирани над 4,6 милиона случая, като цифрата е сходно с това от миналата седмица. Броят на новите смъртни случаи за седмица е намалял с 12 % спрямо миналата, като са обявени над 8100 смъртни случая.

На районно ниво

На районно ниво броят на новите седмични случаи се е нараснал в Източното Средиземноморие (+29%), района на Югоизточна Азия (+20%), Европа (+15%) и Западнотихоокеанския район (+4%), до момента в който понижава в Африка (-33%) и в Америките (-18%). Броят на новите седмични смъртни случаи се е нараснал в Източносредиземноморския район (+34%) и в района на Югоизточна Азия (+16%), а е намалял в Африка (-50%), в района на Северна и Южна Америка (-13%), в Европа (-12%), както и в Западнотихоокеанския район (-12%).

На национално ниво

На национално ниво максимален брой нови седмични случаи са докладвани от Франция (603 074 нови случая; +33%), Германия (555 331 нови случая; -2%), Италия (511 037 нови случая; +50%), Съединени американски щати (496 049 нови случая; -29%) и Бразилия (334 852 нови случая; -4 %).

Най-голям брой нови седмични смъртни случаи

Най-голям брой нови седмични смъртни случаи са регистрирани от Съединени американски щати (1 622 нови смъртни случая; -19%), Бразилия (1 187 нови смъртни случая; -10%), Китай (755 нови смъртни случая; -30%), Италия (430 нови смъртни случая; +21%) и Русия (371 нови смъртни случая; -14%).

КИТАЙ

Китай продължава с твърди ограничения да се пробва да наложи задачата си за „ нулев Коронавирус “ и да не допусне болестта да се популяризира до степен, която ще изисква налагане на обилни ограничавания за нескончаем интервал от време. Властите в китайската столица взеха решение да задължат за първи път множеството поданици да се имунизират против ковид, в случай че желаят да посещават места, където има огромния скупчвания на хора - библиотеки, кина и спортни зали, и решението ще влезе в действие от 11 юли.

Милиони поданици на Шанхай още веднъж се подредиха на опашки за продължаващото към този момент трети ден всеобщо тестване против ковид. Жителите на множеството от 16-те региона на най-големия китайски град Шанхай трябваше да си създадат два наложителни теста в интервала от вторник до четвъртък. Хората обаче така и така би трябвало постоянно да се подлагат на сходни проби, в случай че желаят да посещават търговски центрове или с цел да употребяват градския превоз.

МАКАО

Макао затвори един от най-известните си хотели – „ Гранд Лисабон “, откакто във вторник там бяха открити повече от дузина случаи на COVID-19 в миг, в който инфекциите се популяризират бързо в най-големия хазартен център в света. Най-малко 16 други здания в специфичния китайски административен район също са под ограничавания - не е разрешено да се излиза или влиза в тях.

Властите оповестиха за 146 нови инфекции в сряда, като общо има над 1000 случая от средата на юни. Повече от 14 000 души са под карантина, защото градът бори да ограничи най-голямото си огнище от началото на пандемията. В Макао дълго време на процедура нямаше COVID-19.

ЕВРОПА

В Европа страни като Финландия и Нидерландия започнаха занапред подготовка за нова имунизационна акция с подсилващи дози след лятото. Отчитайки увеличението на новите случаи, управляващите в двете страни на първо време ще оферират новите дози на най-уязвимите възрастови групи – над 65 година, само че бързо по-късно акцията ще обхване цялото население.

ИЗРАЕЛ

Страната позволи слагането на имунизациите против COVID-19 на деца от 6-месечна до 5-годишна възраст, разгласи министърът на опазването на здравето Ницан Хоровиц, като съобщи, че решението е учредено на експертни рекомендации. Този ход от страна на израелски управляващи идва на фона на още веднъж покачващия се брой на инфектираните, като в продължение на няколко дни броят им мина 10 000 дневно.

СЕВЕРНА КОРЕЯ

КНДР регистрира понижаване на броя на новите случаи на „ тресчица “, откогато доближи пика си от 392 920 на 15 май. Общият брой на случаите на "треска " в страната от края на април доближи 4,75 милиона. 99,91 % от тези хора са се възстановили, настояват управляващите в Пхенян. За момента минимум 4 хиляди души се лекуват.

АВСТРАЛИЯ

Австралия съобщи, че ще разшири използването на четвърта доза ваксини против COVID-19 от идната седмица, защото се бори с непрекъснатото повишаване на болничния банкет, подхранван от високо заразните нови подварианти Oмикрон ВA.4 и ВA.5. Австралия, която е измежду страните с най-голям % на имунизирани против COVID-19, до момента е приложила две дози на 95% от хората над 16 години. Повече от 70% са получили и трета инжекция, демонстрираха публични данни.

КИПЪР

Кипър вкарва наново наложителното потребление на маски на закрито предвид на възходящия брой коронавирусни случаи, заяви държавният радио- и ефирен оператор RIK, базирайки се на министерството на опазването на здравето. Мярката влезе в действие през днешния ден. Децата на възраст под 12 години са освободени. Нарушенията на правилото могат да доведат до санкция в размер на 300 евро.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР