встрийските медии съобщават, че министърът на вътрешните работи на Австрия

...
встрийските медии съобщават, че министърът на вътрешните работи на Австрия
Коментари Харесай

Австрия склонна да разхлаби ветото за разширяването на Шенген с България

встрийските медии оповестяват, че министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е подготвен да разхлаби ветото за разширение на Шенгенското пространство с България и Румъния.
 
В известието, оповестено в неделното издание на вестник " Курир " и в електронното издание в събота вечер на вестник " Клайне цайтунг ", представени от австрийската информационна организация АПА, се споделя, че съгласно сведения, получени от държавни кръгове, границите могат да бъдат отстранени, най-малко за въздушния трафик.
 
Сухопътните граници ще запазят настоящия си статут, като България и Румъния публично няма да бъдат членки на Шенген. Говорител на министъра на вътрешните работи е удостоверил това в отговор на питане на АПА, оповестява също събота вечер електронното издание на ежедневника " Залцбургер нахрихтен ".
 
 Шенген Шенген Източник: Zonanews
Едно от изискванията за това ще бъде по-строг граничен надзор, се споделя още в сведенията. В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, с цел да разиска на среща с представители на тези страни изискванията, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се съгласи Австрия на по този начин наречения " еър Шенген ".
 
Консултациите би трябвало да се проведат във вторник в границите на " Залцбургския конгрес " в Бърдо край Кран, дребен град, ситуиран северозападно от словенската столица Любляна.
 
" Курир " цитира следните условия, препоръчани от Австрия: трикратно увеличение на задачата на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за отбрана на границите би трябвало да бъдат обезпечени от Европейската комисия; засилен граничен надзор сред България и Румъния и сред Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи леговище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.
 
В събота вечер електронното издание на вестник " Кроне " също заяви за проекта на Карнер. Планът няма да бъде спорен от юридическа позиция, е  заявил пред вестника специалистът по европейско право Валтер Обвексер от университета в Инсбрук.
 
Увеличаването на числеността на Фронтекс към този момент е приключен факт, поемането на търсещите леговище е съвместимо с правото на Европейски Съюз - и: " Кодексът на шенгенските граници разрешава последователното унищожаване на инспекциите на лица по вътрешните граници. Например по летищата ".
 
Румънският министър председател Марчел Чолаку реагира във " Facebook " на постъпващата от Австрия информация. " Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си във връзка с Шенгенското пространство и се съгласи да отстрани въздушните граници за Румъния. Това значи, че румънците към този момент няма да би трябвало да стоят на дълги опашки, когато летят в границите на Европейски Съюз. През последните месеци работихме интензивно, с цел да стигнем до този миг, и съм признателен на всички, които се бориха за Румъния. Министър Предою (става дума за вътрешния министър на Румъния Каталин Предою, бел.ред.) има мандат да се срещне с австрийския вътрешен министър и да докара договарянията до сполучлив край. След години на очакване ще реализираме тази фантазия дружно! Румъния заслужава да бъде в Шенген! ", написа Чолаку в обществената платформа.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР