ВСС ще гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен

...
ВСС ще гласува повторно кандидатурата на Иван Гешев за главен
Коментари Харесай

НА ЖИВО по БНТ1: ВСС повторно гласува кандидатурата на Гешев за главен прокурор

ВСС ще гласоподава наново кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор.

Заседанието стартира в 10.00 часа и ще бъде предавано по Българска национална телевизия 1. Можете да го гледате и онлайн на news.bnt.bg

Ето и по-важните акценти от съвещанието (обновява се):



Лозан Панов, ръководител на Върховен касационен съд: Мисля, че би трябвало да чуем претекстовете на президента и предлагам да стартираме нова процедура за основен прокурор.

Министърът на правораздаването Данаил Кирилов осведоми, че нощес в 20.05 часа на тел. 112 е постъпил сигнал за бомба, подложен в кола пред Висш съдебен съвет. Тази заран в 7:55 също е постъпил втори сигнал за бомба, сложено в постройката на Висш съдебен съвет. Висш съдебен съвет продължи съвещанието си.

 Атанаска Дишева: Втора точка не подхожда на нашите пълномощия и на Конституцията.

Вероника Имова: Принципът за разделяне на управляващите разпорежда на Висш съдебен съвет пълномощието да избира магистратите и тримата огромни в правосъдната власт. Никой от другите управляващи, както и президентът нямат право да изземват тези пълномощия.
Цветинка Пашкунова, член на Висш съдебен съвет: Ние би трябвало да преценим дали да създадем наново предложение за същия претендент или да открием нова процедура.
Георги Чолаков, ръководител на Върховен административен съд: Подкрепям мнението на основния прокурор, че претекстове към указа няма.Даниела Марчева, член на Висш съдебен съвет: Указът на президента не е съображение за започване на нова процедура.
На 24 октомври Иван Гешев беше определен за основен прокурор с 20 гласа " за " и четири гласа " срещу ".

На 7 ноември президентът отхвърли с декрет назначението на Гешев на поста с мотив, че Гешев е бил единствен претендент и не е имало състезателност и алтернативност.

Ако Гешев успее да събере 17 или повече гласа през днешния ден, то той ще би трябвало да бъде назначен с декрет на президента. Ако гласовете са по-малко, процедурата ще би трябвало да стартира още веднъж.

Заседанието на Висш съдебен съвет е съпроводено от два митинга пред постройката на Висш съдебен съвет - един срещу кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор и един в негова поддръжка.
 Спокойно протича митингът в поддръжка на Гешев Спокойно протича митингът в поддръжка на Гешев
С крясъци "Победа " и "За Гешев " хората на митинга в поддръжка на кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор пробват да заглушат виковете, коит...
 Започна митингът против избора на Иван Гешев за основен прокурор Започна митингът против избора на Иван Гешев за основен прокурор
Започна митингът против избора на Иван Гешев за основен прокурор. Исканията на протестиращите са свързани със стартирането на нова процедура за избор н...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР