ВСС реши да прекрати договора си с фирмата, която е

...
ВСС реши да прекрати договора си с фирмата, която е
Коментари Харесай

ВСС прекратява договора с фирмата, поддържала компрометираната система за делата

 Висш съдебен съвет реши да приключи контракта си с компанията, която е обслужвала до момента системата за инцидентно систематизиране на делата - " Смарт Систем 2010 ". Решението бе взето с огромно болшинство, с каквото членовете на правосъдния съвет одобриха и одиторския отчет, предаде Дарикнюз.

Това стана след часове на закрито съвещание, на което бяха изслушани инспекторите, натъкнали се на пробив в системата за инцидентно систематизиране на делата. Кадровиците на правосъдната власт утвърдиха и оповестяването на социална поръчка по реда на Закон за обществените поръчки за премахване на уязвимостите в системата за систематизиране на делата и нейното поддържане, огласи решенията правосъдният министър Данаил Кирилов.

Началникът на отдел " Информационно обслужване " към Висш съдебен съвет да извърши верификация на IP- адресите на централизираната система за инцидентно систематизиране на делата, гласи четвъртото взето решение. Решенията бяха взети с над 20 гласа " за " и " срещу " трима магистрати, измежду които шефа на Върховен касационен съд Лозан Панов. Той стачкува, че дебатът е бил извършен, без да може да бъде чут обществено.

По време на чуването на специалистите, изготвили одита, е било регистрирано, че са разпознати голям брой сериозни уязвимости в системата, които могат да доведат до цялостна операция на резултатите от инцидентни разпределения на съдии по съответните каузи.

През цялото това време е било допустимо да се прибавят нови съдилища, да се редактира информация на непознато съдилище със съответния достъп до нея, както и да се трият неявяване и регистрирани наряди.

Установено е още, че е имало опция да се разпределя дело на арбитър от различен съд, както и се реализира достъп и да се трансформират данните на други консуматори. Сред изводите е, че системата за инцидентно систематизиране на делата не употребява модерни технологии и има опция да бъде атакувана. По време на тестванията за оценка на сигурността и прегледа за съществуването на журнални файлове, са били видяни следи от злонамерена активност по отношение на системата за инцидентно систематизиране на делата.

По-рано по време на откритата част от дебатите основният прокурор Иван Гешев заключи, че даже седмокласник е можел да направи, каквото си изиска с компрометираната система. Главният прокурор посочи още, че компанията, която е поддържала системата, е работила като " самарянин " единствено против 12 000 лв. за цели пет години, а какво ще рече това, той ще резервира отговора за себе си.

Въпросната компания бе определена да вкара въпросната система за систематизиране на делата по времето на правосъдния министър Христо Иванов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР