ВСС разглежда второто искане за предсрочно прекратяване на мандата на

...
ВСС разглежда второто искане за предсрочно прекратяване на мандата на
Коментари Харесай

НА ЖИВО: ВСС разглежда второто искане за предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев

ВСС преглежда второто искане за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев, откакто магистратите прекратиха по-рано процедурата по първото предложение.

Вижте и още във включването на Иво Никодимов.

Вносителите на първото предложение за предварително преустановяване на мандата на основния изненадаха сътрудниците си от Висшия правосъден съвет.

Гледайте съвещанието онлайн по БНТ2:



" Оттегляме предлагането за предварително освобождение от служба на основния прокурор на Република България Иван Гешев заради съществуване на условия поради посочени в член 129 алинея 3 т. 5 от Конституцията за тежко нарушаване на служебните отговорности, с което вършим и предложение да бъде прекъснато производството в тази му част ", съобщи Огнян Дамянов, член на Висш съдебен съвет от прокурорската гилдия.

Изявлението на Дамянов и неналичието на претекстове за отдръпването на предлагането провокира изострен спор в съвета.

" Яснота по този въпрос, сътрудници, съгласно мен е безусловно нужна, с оглед престижа на пленума на Висш съдебен съвет, който е задължен да работи и да реализира активността си в изискванията на бистрота ", съобщи Галина Захарова, ръководител на Върховен касационен съд.

" Моите претекстове не са взети на прочувствена повърхност, те не са прочувствени, те са надълбоко премислени, единствено че за мен не съществува ангажимент през днешния ден в това съвещание да ги разглася обществено ", сподели Калина Чапкънова, член на Висш съдебен съвет от прокурорската гилдия.

" В момента върху предложителите се оказва напън и това е явно за всички. И господин Гешев, да ви кажа непосредствено, няма нищо мъжко, воеводско или не знам какво си прокуратурата, която ръководите административно да прави такива инспекции ", сподели Огнян Дамянов.

Главният прокурор отговори, че инспекциите се вършат по отношение на всеки, в това число и по отношение на него. Подчерта обаче, че инспекцията не касае членове на Висш съдебен съвет.

" Пак ще изтъквам обстоятелства, без да взимам никакво отношение и да върша никакъв разбор. На първо място не дава отговор на истината, че тази инспекция е против членове на Висш съдебен съвет. На базата на това, че ми е снето пояснение, мен ми е известно, че става въпрос инспекция, прераснала евентуално досъдебно произвеждане за насила против представител на прокуратурата, а не представител на Висш съдебен съвет ", съобщи Иван Гешев.

Гешев уточни още, че е издал заповед всички инспекции свързани с него да бъда докладвани на заместник-главен прокурор и напомни, че с цел да няма подозрение във въздействие от 14 май е в отпуск, който прекъсва единствено за съвещанията на Висшия правосъден съвет. След поредност от апели да се стимулират за какво отдръпват предлагането Гергана Мутафова се базира на част от доказателствата.

" Описани са обясненията, които са дадени от лицата Ясен Тодоров, Борислав Сарафов и другите посочени нагоре лица се доближили допустимо най-близо, на към 20-30 метра от мерната начална линия на местопроизшествието, от където имали образен контакт към мястото, на което е избухнал гърмежът. Оглед на местопроизшествието на дата 1 май 2023 година не е взимал присъединяване задграничен специалист с каквито и да било пълномощия ", съобщи Гергана Мутафова.

Председателят на Върховен касационен съд заключи, че след 4 часа спор вносителите са показали аргументите, заради които отдръпват предлагането си.

" Те са свързани с възможната необоснованост на изказванията, които са залегнали в предлагането, отправено от 6-мата сътрудници ", съобщи Галина Захарова.

Съветът реши, че приключва процедурата по първото искане и оставя за разискване всъщност единствено второто, което за уронване престижа на правосъдната власт, поради думите на Иван Гешев по време негов брифинг, определящи част от депутатите като “политически отпадък ”. Пред Висш съдебен съвет основният прокурор беше посрещнат от протестиращи в негова поддръжка.

На плаката, който държите написа настойници на крадци и измамници, кои са настойниците?

" Мисля, че е явно - тези, които ще гласоподават оставката на Гешев. Те се оказаха внезапно като че ли сламени кукли на конци, едни марионетки, които както до преди дни беше сякаш самостоятелен и недостижим основният прокурор, ето видяхте, че за една седмица от през днешния ден за на следващия ден му скроиха шапката ", съобщи Стоил Рошкев.

Според хората, излезли в поддръжка на основния прокурор, има политическа интервенция в правосъдната власт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР