ВСС отложи дебата по исканията за предсрочно прекратяване на мандата

...
ВСС отложи дебата по исканията за предсрочно прекратяване на мандата
Коментари Харесай

ВСС отложи дебата по исканията за отстраняване на Иван Гешев

ВСС отсрочи дебата по настояванията за предварително преустановяване на мандата на основния прокурор Иван Гешев. Отлагането ще е до влизане в действие на определение на петчленен състав на Върховен административен съд. " За " гласоподаваха 17 от кадровиците, Иван Гешев не взе участие в гласуването,

В началото на заседането представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев предложи дебатът по настояването на правосъдния министър Надежда Йорданова за предварително преустановяване на мандата на Иван Гешев да се отсрочи, до момента в който се произнесе петчленен състав на Върховен административен съд.
Министър Йорданова апелира решението на съвета да не прегледа всички нейни претенции пред съда. В понеделник Върховен административен съд разгласи, че отчасти би трябвало да бъде прегледан и казусът " Жоси ".

" Ако продължим да преглеждаме в сегашния миг, ще има неизясненост какво ще се случи по нататък с процедурата. Правилно и законосъобразно е да се отсрочи днешното съвещание и да се прегледа, когато влезе в действие определението на Върховен административен съд ", разясни Магдалинчев. Според него имало предпоставки да се отсрочи разглеждането.

На съвещанието участват 18 кадровици. Висш съдебен съвет по закон е от 25 членове, само че поради непопълнени три места сега кадровиците са 22-ма.

Министър Йорданова изясни, че на 4 май, когато се е решило Висш съдебен съвет да заседава през днешния ден, делото също е било висящо пред Върховен административен съд.

Гешев още веднъж повтори, че държи да бъдат прегледани всъщност двете претенции - на министър Йорданова и на проф. Янаки Стоилов. Той още веднъж съобщи, че настояванията са смешни, особно това, че " основен прокурор подарява класици на неправителствени организации ".

" Много пъти отправях покана да дебатираме върху правосъдната промяна. Това, което става, е политическа поръчка ", сподели още Гешев. По думите му " правосъдната власт е най-стабилната власт в този миг, задачата е нейното преодоляване, а цената ще платят българските жители ".

" Ако основният прокурор има данни за злоупотреби, да приложи своите пълномощия ", отговори министър Йорданова.

" Молбата ми е да отложим за един къс интервал от време - седмица или десетина дни ", сподели Магдалинчев. " Не мога да си показва през днешния ден да разгледаме настояванията ", сподели още той.

Министър Йорданова изясни, че обжалването на актове не е бавене на процедура, а се назовава правда.

Атанаска Дишева разгласи, че ще поддържа предлагането на Магдалинчев, тъй като виждала в него вяра. Тя сподели, че на 4 май нямало концепция по какъв начин ще се произнесе Върховен административен съд, само че към днешна дата, имало изговаряне, че отчасти би трябвало да се прегледа случая " Жоси ".

" Разчитам на българския съд, в частност на петчленния състав на Върховен административен съд и считам, че той ще одобри за възможно предлагането в неговата целокупност ", сподели Атанаска Дишева. Според нея процедурата се забавила на 22 юли м.г., когато Висш съдебен съвет реши, че не може да допусне за раглеждане всъщност настояването на проф. Янаки Стоилов. Тя напомни, че съвсем година ще стане от първото предложение, а то още не е прегледано всъщност.

Главният прокурор поддържа Атанаска Дишева. Той изясни че желае да се прегледат всички така наречен учредения в настояването, имал явен спомен от студентските си години. Спомените му от детската градина не били ясни, само че се надявал, че няма да се направи искане за интервала от раждането му през 1970 до 1977 година, това щяло да го затрудни.

Да не се вършат клевети за обстоятелства и условия, които излизат отвън обсега на настояването, сподели министър Йорданова.

Боян Новански също сподели, че би трябвало да се отсрочи разглеждането.

Шефът на Върховен административен съд Георги Чолаков прикани всички да се придържат към положителния звук. Той изясни, че има юридически проблем. " Нека да оставим на мира българския съд да си свърши работата, министърът има право да апелира, това не е корист с право. Знам по какъв начин ще се пояснява това наше изговаряне ", сподели шефът на Върховен административен съд.

Според Гешев някои политици щели да обикалят телевизионните студиа. " Ние, за разлика от политиците, нямаме право да приказваме лъжи. Работим и нямаме време да обикаляме по малките екрани и не можем да насмогнем на политиците ", сподели той.

Според Олга Керелска през днешния ден може да се развие дебатът, без изговаряне и Висш съдебен съвет да дебатира единствено по настояването на Янаки Стоилов. Атанаска Дишева също я поддържа.

" Не мога да допускам, само че поддържам предлагането ", сподели Гешев. Той не взе участие в гласуванията.

Чувал съм от 10 индивида, че използваме процедурни хватки, сподели Георги Чолаков. Той разясни, че има няколко основяния, които са неразбираеми, а " оферирате да стартираме спор, " сподели Чолаков. Според него е значимо да има методичност.

" Дори и непопулярно, това е законосъобразното решение ", сподели Чолаков, имайки поради отсрочване на дебата.

Според Калина Чапкънова, каквото и решение да вземе Висш съдебен съвет, ще бъдат подложени на критика. Тя също разгласи, че ще поддържа предлагането на Боян Магдалинчев.

" Ако някой приема правото на тъжба за процедурна хватка, това си е за негова сметка ", сподели Магдалинчев. " Обществото би трябвало да знае, че на първо място има ред и правда. Произнасяне ще има ", сподели още той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР