ВСС е поканил на изслушване председателя на РС Петрич Атанас

...
ВСС е поканил на изслушване председателя на РС Петрич Атанас
Коментари Харесай

Абсурди! Съдийката от РС Петрич А. Бисеркова е едновременно районен и окръжен съдия със 100 % натовареност

Висш съдебен съвет е поканил на чуване ръководителя на районен съд Петрич Атанас Кобуров, който самичък е изискал да се яви,за да заяви за проблеми в Благоевградския правосъден регион. Поводът за писменото искане на арбитър Кобуров еабсурдната обстановка със съдийката Ангелина Бисеркова, на коятов две съдилища ѝ се разпределят каузи на 100% натовареност. Тя е по едно и също време областен и областен арбитър, а на процедура не гледа никакви каузи.Високата и натовареност води освен до неспособност да довърши оповестените за решение каузи, само че и да прегледа непрестанно постъпващите нови производства и от двете съдилища. Казусът е отправен до Върховният административен съд (ВАС), който към този момент поставя завършек на този абсурд.

През декември 2020 година арбитър Бисеркова е командирована в Гражданското поделение на окръжния съд в Благоевград.

На 11 април т. година Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (СК на ВСС) анулира заповедта за командироване по искане на шефа на РС-Петрич Атанас Кобуров. В претекстовете си колегията сочи високата натовареност на гражданските магистрати в Петрич, които, след „ изпращането “ на Бисеркова в Благоевград, били двама.

Ангелина Бисеркова обаче апелира решението пред Върховен административен съд, като желае и прекъсване на предварителното му осъществяване, което е почетено от висшите съдии.

„ В сегашния случай са потвърдени забележителните вреди, които понася оспорващата при извършване на длъжността арбитър, които в огромната си степен не са директна и непосредствена последица от издадения акт, а от продължаващите дейности на трети лица, които произтичат от непосредственото деяние на оспорения акт и които не са съобразени с обстоятелството на неговото издаване.

Видно от изказванията в в допълнение показаната молба, жалбоподателката правораздава в две правосъдни институции, разпределят и се каузи на 100% по системата за инцидентно систематизиране и следва да извършва по едно и също време длъжността на областен и на областен арбитър, като надлежно изписва каузи и взе участие в правосъдни съвещания “, показва в определението си тричленният състав на Върховен административен съд,цитира част от решението им Лекс бг.

Те прецизират, че разпределянето на каузи на 100% натовареност е зародило след решението на Съдийската гилдия и е задоволително съображение да се одобри, че в тази ситуация са налице мъчно поправими вреди за практикуване на професионалната активност от страна на Ангелина Бисеркова.

„ Налице е неприемливо практикуване на правораздавателна активност в две обособени правосъдни институции, което е в несъгласие със законовите условия на Закон за съдебната власт. Отделно от това лицето търпи вреди за реализиране професионалната си активност, която е директно обвързвана и с публичния интерес. Съдията е в справедлива неспособност да завърши и довърши оповестените за решение каузи, както и да прегледа непрекъснато разпределящите и се такива в две обособени съдилища “, показва Върховен административен съд.

Определението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред петчленен състав на съда.

На съвещанието на Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (СК на ВСС) във вторник обаче стана ясно, че откогато се е върнала в районния съд в Петрич, Ангелина Бисеркова на процедура не гледа каузи.

Кадровиците трябваше да одобряват за сведение определението на Върховен административен съд, само че около това беше оповестено, че е постъпило писмо от ръководителя на РС-Петрич Атанас Кобуров, който желае да бъде изслушан поради проблеми в Благоевградския правосъден регион.

От изявление на Даниела Марчева стана ясно, че в писмото Кобуров оповестява, че откогато е в Петрич, Бисеркова си прави отказ по всички каузи, които ѝ се разпределят, а претекстът ѝ бил, че това е в полза на правораздаването.

Марчева изрази възмущението си от дейностите на съдийката и даже предложи писмото на Кобуров да бъде изпратено на Инспектората към Висш съдебен съвет.

Шефът на Върховен административен съд Георги Чолаков обаче възрази като посочи, че Кобуров е ръководител на съд и като подобен самичък може да реши дали да уведоми ИВСС, или да провежда активността на съда по този начин, че да няма проблеми.

„ Да си влезе в ролята “, причисли се и Боян Магдалинчев.

Именно по тази причина Семеен кодекс на Висш съдебен съвет одобри за сведение определението на Върховен административен съд и реши да предложения за чуване шефа на РС-Петрич Атанас Кобуров.

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР