Вследствие на горещините в Арктика ледник, който покрива южния връх

...
Вследствие на горещините в Арктика ледник, който покрива южния връх
Коментари Харесай

Ледник в Швеция се топи вследствие на горещините в Арктика

Вследствие на горещините в Арктика хладилник, който покрива южния връх на планинския масив Кебнекайсе, е изгубил статута си на най-висока точка в Швеция, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

 © фотография: АРХИВ
" Досега не бях виждала в южната част на масива да се топи толкоз доста сняг, колкото това лято ", съобщи експертката по география Гунхилд Росквист от Стокхолмския университет. Тя управлява проучвателен център покрай масива Кебнекайсе. Росквист години наред измервала височината на върха в границите на проучвателен план, отдаден на климатичното стопляне.
 Рекордни жеги в Швеция, горски пожари обгърнаха страната Рекордни жеги в Швеция, горски пожари обгърнаха страната
В Швеция продължава битката с горските пожари. Огнищата към този момент не уголемяват площта си, само че потушаването им е извънредно мъчно. В гасенето се включиха...

Според нея южният връх е изгубил 4-метрова снежна завивка предишния месец. Това се равнява на ежедневна загуба на 14-сантиметрова снежна завивка през юли, когато в Швеция бяха регистрирани рекордно високи температури, провокирали десетки горски пожари.
 Рекордни горещини в Европа Рекордни горещини в Европа
Гореща вълна, температурни върхове и нетрадиционни способи в търсене на хладина - такава е ситуацията в огромни елементи от Централна и Западна Европа....

Новите измервания демонстрират, че южният връх се издига на височина 2097 метра, до момента в който северният връх е висок 2096,8 метра, т.е. разликата сред двата върха е единствено 20 сантиметра. Вчера северният връх евентуално е станал по-висок от южния връх.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР