Всичко започва с анонимно телефонно обаждане. През март 2015 г.

...
Всичко започва с анонимно телефонно обаждане. През март 2015 г.
Коментари Харесай

Засега Русия печели дезинформационната война със Запада

Всичко стартира с анонимно телефонно позвъняване. През март 2015 година с английската проверяваща журналистка Найди Блейк се свързва жена, която отхвърля да се показа, само че й дава адрес, на който да отиде, и дава обещание, че ще й разкаже история, която сигурно ще я заинтересува. Когато Блейк се появява на посочения адрес в Лондон, я посреща Мишел Юнг. През декември 2014 година някогашният брачен партньор на Мишел - шотландският строителен бизнесмен Скот Юнг умира при рухване от четвъртия етаж, от жилището на своята тогавашна другарка. Смъртта му попада в новините, тъй като е

 

следващата от странни " самоубийства " на предприемачи във Англия

 

Според Мишел някогашният й брачен партньор е убит и моли проверяващият екип на BuzzFeed News да изследва въпроса. Тя предоставя и солидни доказателства за бизнес връзките на Юнг с няколко съветски олигарси, избягали във Англия, откакто са изпаднали в недружелюбност пред съветския президент Владимир Путин. " Така стартира всичко ", споделя Блейк. След две години следствие BuzzFeed News открива, че Юнг е една от 14-те жертви, за които американските разследващи служби имат съмнения, че са убити на английска земя от съветските сили за сигурност. Списъкът включва и Борис Березовски и осем души от неговия най-тесен кръг. Британското държавното управление обаче подценява информацията от другарските служби и не възобновява следствието по нито един от случаите.

Може би това е една от аргументите Англия да бъде толкоз сюрпризирана, когато съветските служби вършат опит да отстраняват бившия руски сътрудник Сергей Скрипал и щерка му Юлия на 4 март 2018 година в Солсбъри. Скрипал и щерка му оцеляха, само че Даун Стърджест нямаше шанс и умря, откакто инцидентно имаше допир с отровата. Разследване на " Атлантик " разкрива по какъв начин поради този случай Кремъл и Даунинг стрийт влизат в ожесточена информационна война, включваща мощна пропагандна машина и ботове. И победител от конфликта излиза Кремъл, счита списанието.

Осем дни след офанзивата в Солсбъри английският министър председател Тереза Мей описа в парламента, че двама съветски сътрудници са внесли токсина новичок в страната, особено с цел да нападат Скрипал. Руският президент Владимир Путин отхвърли обвиняванията, а неговата машина за дезинформация и агитация стартира гневно да нападна обществеността по света.

 

Ключово полесражение за съветската хакерска атака

 

стана лабораторията " Шпиц " в швейцарския Институт за отбрана против нуклеарна, биологична и химическа офанзива. Тя е основана от Организацията за възбрана на химическите оръжия и е употребена за верификация на резултатите, получени от английската военна лаборатория в Портън Даун.

На 14 април 2018 година уеб сайтът на телевизия RT (известна в предишното като " Русия през днешния ден " ) разгласява публикация, която е измежду най-споделяните публикации на миналата година, написа " Атлантик ". В нея се цитира съветският външен министър Сергей Лавров да споделя, че " швейцарска лаборатория " е разкрила, че за отравянето на Скрипал е употребен не новичок, а токсинът BZ, който може да се достави от Великобритания, Съединени американски щати и други натовски страни. Историята е споделена над 137 000 пъти и държи шампионата по интерес към аферата " Скрипал ". Само дето е изцяло подправена.

" Шпиц " в действителност разпознава BZ, само че този токсин е допълнително добавен при проучването на веществото от Солсбъри. Ако не го беше направила, протоколът за сходни проучвания нямаше да е спазен и резултатите нямаше да са годни. Туитът на лабораторията, в който се опровергава Лавров, обаче има по-малко от 1000 споделяния и съвсем никой не схваща за него.

Втората най-споделяна статия по аферата " Скрипал " е на " Индипендънт ". В нея се цитира изявление на Гари Аикенхед, началник на лабораторията в Портън Даун, че те не са съумели да разпознават точния източник на новичок. Това изказване е в несъгласие с думите на тогавашния външен министър Борис Джонсън, че отровата е пристигнала от Русия. Руските ботове дружно с финансираните от съветската страна RT и Sputnik подхващат историята, която се популяризира стремително. По-късно денем лабораторията в Портън Даун излиза с разяснение на думите на Аикенхед, че " специалистите в никакъв случай не са имали за задача да дефинират от кое място е дошъл новичок ". Седмица по-късно Англия разгласява писмо, изпратено от съветника по националната сигурност на Тереза Мей до генералния секретар на НАТО, в което се отправят съвсем съответни обвинявания против Русия за отравянето на Скрипал. На 5 септември Тереза Мей споделя в английския парламент, че двамата съветски сътрудници, виновни за офанзивата, са били разпознати. Тя изяснява с кой полет те са пристигнали, кои места са посещавали и че следи от новичок са били открити в тяхната хотелска стая. В седмиците след изказването на Мей най-популярните публикации по аферата " Скрипал " към този момент звучат напълно друго, само че по мнението на експертите английското държавно управление е позволило поредност от информационни неточности.

 

Германия явно не желае да позволява грешките

 

на английските си сътрудници и се старае да господства в осведомителния поток още през цялото време. Миналата сряда немската прокуратура разгласи, че стартира публично следствие дали Русия стои зад убийството на мъж в центъра на Берлин през август. Този случай е определян като " втори Скрипал ". Прокурорите са уверени, че Москва е наредила убийството на Зелимхан Хангошвили.

Хангошвили е 40-годишен грузинец, който се е сражавал срещу Русия в Чечня и има връзки с грузинското разузнаване. През август той е убит в тил измежду бял ден, от велосипедист. Отначало килърът съумява да избяга, само че по-късно е хванат от полицията при опит да се отърве от оръжието си. Заподозреният, който отхвърля всичко, е влезнал в Германия с съветски паспорт на името на Вадим Соколов. Полицията открива, че това е подправена идентичност, като арестуваният е бил търсен по-рано за убийството на предприемача Албърт Назранов в Москва. Тогава се е казвал Вадим Красиков. Русия издава дори интернационална заповед за арест през 2014 година за Красиков, само че година по-късно я отдръпва без пояснения. Съвместно следствие на Spiegel и Bellingcat открива доказателства, че идентичността на Вадим Соколов е основана по същото време. Става ясно и че цялото престъпно досие на Красиков и информацията за него е била заличена от съветските база данни през 2015 година, по същото време, когато е публикуван първият паспорт на името на Соколов. И Назранов, и Хангошвили са убити по един и същи метод - в тил, от велосипедист.

Мъжът, представящ се за Вадим Соколов, идва в Германия малко преди убийството и има виза единствено за няколко дни. По същия метод Александър Петров и Руслан Боширов, обвинените за отравянето на Скрипал, престояват във Англия единствено 48 часа.

 

Това не е първият опит за ликвидиране

 

на Хангошвили. Той е ранен при атентат в Тбилиси през 2015 година След това се реалокира от Грузия в Украйна, където работи с управляващите срещу съветските ползи, написа " Таймс ". Хангошвили кандидатства за политическо леговище в Германия през 2017 година с претекста, че животът му е в заплаха. Първата му молба е отхвърлена, само че той апелира и все още на убийството му няма отговор. Хангошвили е бил разследван от немските управляващи като ислямист, само че е било решено, че не съставлява опасност. В сряда Германия изгони и двама съветски дипломати поради убийството.

И с цел да стане картината цялостна - френският вестник " Монд " разкри, че следствие на английските, френските и швейцарските разследващи служби е открило, че във френските Алпи е имало база на съветски шпиони, работили и в България. У нас предприемачът Емилиян Гебрев оцеля дружно със сина си и изпълнителния шеф на " Дунарит " при опит за отравяне, за който има съществени съмнения, че е употребен новичок. Установено бе и че двама от обвинените за отравянето на Скрипал са били в България във времето към отравянето. Българската

 

прокуратурата обаче още не е завършила следствието,

 

а България бе една от дребното, които не изгониха съветски дипломати поради случая " Скрипал ".

Разследването на службите е открило, че във френския департамент Горна Савоя, който граничи с Швейцария и Италия, имало базов лагер за тайни шпионски интервенции в Европа. Шпионската групата се е състояла от 15 души, които са били част от специфичното звено 29 155 към съветското основно разследващо ръководство и са се занимавали с убийства, бойкот и загадка замяна на известия. Те работили във Англия, България, Крим, Молдова и Черна гора. Смята се, че там са били и някои от причинителите на нападението против Сергей Скрипал.

Русия, несъмнено, отхвърля всички обвинявания. И се чака скоро да нанесе дезинформационен удар. Битката за публичното мнение е не по-малко значима от останалите противодействия.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР