Всичко тръгва от една шега. През 1784 година известният със

...
Всичко тръгва от една шега. През 1784 година известният със
Коментари Харесай

Идеята за лятното време се ражда на майтап

Всичко потегля от една смешка. През 1784 година известният със спестовността си Бенджамин Франклин предлага да се вкара промяна на времето, с цел да се пести восък за свещи. Само в случай че е знаел какъв брой безредици ще провокира с това!

Тъй като французите мъчно ставали рано заран, през 1784 година американският политик Бенджамин Франклин написа сатирично есе за това какъв брой доста свещи и пари можели да се икономисат, в случай че се вкара промяна на времето, която да кара хората да стават по-рано. За задачата Франклин предлага да се вкара налог върху щорите, да се понижи производството на свещи и популацията да бъде събуждано заран с топовни гърмежи. 78-годишният Франклин, който е един от Бащите-основатели на Съединени американски щати, по това време живеел в Париж.

В своето сатирично есе за „ Журнал дьо Пари “ известният с пестеливостта си Франклин написа за икономиите на осветяване в семействата, които биха могли да се осъществят с помощта на една смяна на часовото време. Самият той обичал да играе шах до зори, тъй че доста рядко ставал от леглото преди обяд. Под заглавие „ Икономически план за понижаване на разноските за осветяване “ той разказва по какъв начин веднъж инцидентно се събудил в 6 часа сутринта, единствено тъй като щорите не били спуснати. За свое огромно удивление разкрил, че " слънцето грее още от напълно ранни зори ". Като същински академик Франклин пресметнал , че в случай че бъде променено часовото време, парижките семейства могат да икономисват милиони килограми восък за свещи и газ за лампи.

Парижаните обаче посрещнали с подбив препоръките на Франклин и неговите оферти потънали в давност. Повече от 100 години по-късно двама учени, без значение един от различен, оферират сезонна смяна на часовото време. През 1895 година новозеландският откривател на насекомите и астроном Джордж Върнън Хъдсън , а през 1907 и английският изобретател Уилям Уилет пишат по този въпрос. В творбата си " За пилеенето на дневната светлина " Уилет предлага през лятото стрелките на часовниците да бъдат премествани с 80 минути напред, с цел да се пестят разноски за осветяване. Стрелките на часовниците трябвало да бъдат местени в четири поредни неделни дни през април с по 20 минути напред. И по същия метод да бъдат връщани обратно през септември.

Шегата се трансформира в действителност

Въодушевен от концепцията в действителност бил единствено Уинстън Чърчил , само че лятното часово време по този начин и не се наложило във Англия. Чак когато Германия и Австро-Унгария вкарват лятно часово време през 1916 година по време на Първата международна война, техните съперници на фронта Англия и Франция, както и някои други европейски страни ги последват. През 1919 година, след загубата на войната,-->
Германия анулира лятното часово време.

Протестиращите селяни във Франция съумяват да наложат настояванията си и по този начин лятното часово време е анулирано и там през 1922 година, само че е въведено още веднъж единствено година по-късно - през 1923. Единствена Англия държи твърдо на лятното часово време. В началото на Втората международна война Берлин си спомня за лятното часово време и го вкарва през 1940 година. Промяната влиза в действие и в окупираните територии. След края на войната доста страни се разделят с лятното време. Ежегодното преместване на стрелките на часовниците е анулирано след основаването на двете немски страни през 1949 година.

Ситуацията в родината на Бенджамин Франклин е доста по-сложна. Още по времето на Първата международна война Съединени американски щати вкарват лятното часово време. До 1966 година обаче няма обединен федерален закон и обособените щати вкарват или анулират лятното часово време на локално ниво, което води до голям безпорядък.

Европейската неразбория

В годините на европейското икономическо знамение никой не приказва за икономисване на сила. Едва след петролната рецесия от 1973 година европейците си спомнят за лятното часово време. То бива въведено през 1976 година във Франция . След известно време нейният образец е последван и от други страни на Европейската общественост. Федерална Република Германия обаче се колебае, тъй като не желае да задълбочава разделянето и посредством разнообразни времеви зони. През 1979 год. Германска демократична република сервира изненада и афишира въвеждането на лятно часово време от идната година. От 1980 година то влиза в действие и в двете немски страни. Много прилежащи страни следват техния образец. Разпоредбите за лятното време са уеднаквени през 1996 година и от този момент са в действие за всички страни-членки на Европейски Съюз, като се изключи отвъдокеанските им владения.

След изненадващо ясния избор от общоевропейското онлайн-допитване Европейска комисия желае да анулира годишните смени на часовото време. Ако беше жив, Бенджамин Франклин вероятно би бил безпределно благополучен да знае какъв брой безредици е провокирал с едно безобидно сатирично есе.  
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР