Всичко тръгна от публикации в някои медии, вероятно заради конфликт

...
Всичко тръгна от публикации в някои медии, вероятно заради конфликт
Коментари Харесай

Проф. Александър Томов: „Националната лотария“ е плащала 7% данъци вместо 15


Всичко потегли от изявления в някои медии, евентуално поради спор сред притежатели в хазарта. Те са плащали не 15% по закон, а 7 или 8% ". Това разяснява икономистът проф. Александър Томов в предаването на "Лице в лице " по БТВ.

"Най-вероятно Комисията по
хазарта е третирала „ Националната лотария “ като нехазартна игра. Държавата сега обаче изчаква прокуратурата “, стана ясно от думите му.

„ Годишните финансови доклади очевидно не са давани като числа. Прокуратурата би трябвало да каже има ли укривани налози и какъв брой са те “, безапелационен бе Томов.

"Да се разбере дали Комисията по
хазарта е дала опция някой да се употребява с избрани права. Създавани ли са привилегии за избрани компании? Ако се тръгне по пътя на национализацията на хазарта ще има правосъдни каузи и искове. Този, който е давал лиценза, носи отговорност пред обществото “, акцентира икономистът.

Братя Найденови: Когато Efbet стартира да печели, Божков ни постави в черния лист и изиска бизнеса ни

„ Европейската процедура не постанова национализация. Трябва да се промени регулацията, да се взима повече под формата на налози. Не може
хазартът да бъде толкоз обществен и хищнически. Без разбор, просто по този начин да се национализира, това не наподобява на добра политика. Какво ще загубим от национализацията, би трябвало да е ясно. Засега подобен разбор не виждам. Хвърля се тежък камък върху нашите данъчни управляващи. Кой е разрешил всичко това?! “, пита някогашният притежател на ЦСКА.

„ Против съм да се закрие „ Левски “. Ако страната каже "А " да каже и "Б ". Ако национализират
лотарията, не би трябвало да се закрива клуба. Същото бе направено и с ЦСКА. Феновете имат задоволително мощ да запазят себе си. Всяко опустошение е неприятно. Все едно се реже от България “, счита Александър Томов.

На въпрос дали един почитател клуб може да повлияе за обещано решение, Александър Томов съобщи, че почитателите са задоволителна мощ да защитят себе си и клуба, като и да провеждат митинги.

Цветомир Найденов: Васил Божков е монополизирал
лотариите. Този частен монопол е по-лош и от държавния

Малко по-рано Комисията по
хазарта изнесе първи данни от данъчната инспекция на лотарийните игри. Шефът на финансовата ревизия Георги Начев заяви, че от 2014 до 2019 са платени 500 млн лв. на страната. Само държавното тото е плащало 15% върху всеки залог за талонче. Останалите са облагани като за различен вид игри и са плащали по-малко, стана ясно по време на брифинг.

Припомняме, че на 20 декември предходната година Специализираната прокуратура разгласи, че стартира инспекции на компании на Васил Божков, свързани със
залози у нас. Беше формирано досъдебно произвеждане за закононарушение, осъществено през декември 2017 година в София, показаха тогава от държавното обвиняване. Става въпрос за сигнал от Цветомир и Боян Найденови, който включва също по този начин и данни за изнудване посредством насила, съпроводено със опасност за ликвидиране или тежка телесна щета.

Спецпрокуратурата стартира да проверява компании на Васил Божков



Александър Георгиев, ръководител на Държавната комисия по
хазарта (ДКХ)

През 2014 година "Националната
лотария " не заплати нито един лев налог, вследствие на "забравен текст " в закона, съгласно който, тези игри подлежат на облагане. През 2015 година бе въведен налог 15% от оборота на сдруженията с лиценз за осъществяване на лотарийни игри. Сигналът на Цветомир Найденов е, че от 2015 година досега, "Националната лотария " не заплаща дължимия по закон налог - 15%, а заплаща 20% такси от комисионни, което е обвързване за различен тип хазартен лиценз. Държавната комисия по хазарта (ДКХ) ръководена от Александър Георгиев се държи повече от необичайно, пазейки цялостно безмълвие по тематиката. Според изнесените обвинявания от страна на Цветомир Найденов, ДКХ години наред е работела под цялостното влияние на Васил Божков, акционер в "Национална Лотария " както и в Еврофутбол, Евробет, и други Многократно са възпрепятствани голям брой оператори от издаване на хазартни лицензи в България (б.а. - такива са случаите с Betfair, Betstars, Novibet, и др.). Тази порочна процедура би трябвало да бъде веднъж за постоянно прекъсната и страната е належащо да се намеси уверено.

Васил Божков години наред заплаща по-ниски държавни такси и по този начин икономисва стотици милиони. Държавата мълчи. Докога?


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР